ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ιατρός δρ. θωρακοκαρδιοχειρουργικής

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Ο δρ Νικόλαος Παπαδόπουλος, θωρακοκαρδιοχειρουργός, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι έγγαμος πατέρας έξι παιδιών. Σπούδασε την Ιατρική επιστήμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Τίτλο ειδικότητας στη χειρουργική θώρακος-καρδιάς και μεγάλων αγγείων. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Α.Π.Θ. στον Τομέα χειρουργικής και στο τμήμα Χειρουργικής Θώρακος – καρδιάς και μεγάλων αγγείων, με βαθμό Άριστα.  Η επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της Υγείας ξεκινά από το 1997 στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων. Ακολουθεί το γενικό τμήμα της ειδικότητας στην Γενική Χειρουργική στην Α` Πανεπιστημιακή Προπαιδευτική χειρουργική κλινική του ΑΠΘ και το ειδικό τμήμα της ειδικότητας Θώρακος –Καρδίας, στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική κλινική Θώρακος Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων (2003-7). Δίδαξε ως συνεργάτης Καθηγητής («Επείγουσα Ιατρική – Πρώτες Βοήθειες –ΚΑΡΠΑ») αλλά και ως εκπαιδευτής σε Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών στην Σ.Ε.Υ.Π-Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης τα ακαδημαϊκά έτη 2001-4. Εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα έως το 2009 στο Καρδιοχειρουργικό  τμήμα στην Euromedica «Γενική Κλινική» Θεσ/νίκης και ακολούθως πλαισίωσε ως πρώτος συνεργάτης την καρδιοχειρουργική ομάδα του Καθηγητή Παναγιώτη Κ. Σπανού. Παράλληλα ως επικεφαλής δημιούργησε τη δική του καρδιοχειρουργική ομάδα στην Euromedica Γενική Κλινική «Κυανός Σταυρός» Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Επιστημονικός Υπεύθυνος του καρδιοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Κυανός Σταυρός» (2014-6) και εν συνεχεία (2017-20) συμμετείχε στο πρόγραμμα εφημεριών ως καρδιοχειρουργός στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέτρο Θεσσαλονίκης. Το 2020 εντάσσεται στο ΕΣΥ (καρδιοχειρουργική κλινική Γ.Ν. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ») όπου στο πρόσφατο ολιγόμηνο διάστημα βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής για τους γνωστούς λόγους.

Είναι μέλος τοπικών και διεθνών οργανισμών, όπως ενδεικτικά του συλλόγου Πολυτέκνων «Οι Άγιοι Πάντες» από το 2003, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1997, της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑIDS από το 1998, του European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS) από το 2004, του International Society for Minimally Invasive Cardiothoracic Surgery (ISMICS) από το 2007, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος–Καρδιάς–Αγγείων από το 2005, της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος από το 2007, κ.α.

Από τον Ιούνιο του 2023 εκλέχθηκε και διακονεί τον ελληνικό λαό ως Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΙΚΗΣ στη Βουλή των Ελλήνων.