Ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου 2024.

Έρχονται στη σκέψη μου αυτήν την ώρα τα παρακάτω λόγια του Χριστού μας:

«Ὅταν δέ ἀκούσητε πολέμους καί ἀκαταστασίας, μή πτοηθῆτε· δεῖ γάρ ταῦτα γενέσθαι πρῶτον, ἀλλ’ οὐκ εὐθέως τό τέλος. τότε ἔλεγεν αὐτοῖς· ἐγερθήσεται ἔθνος ἐπί ἔθνος καί βασιλεία ἐπί βασιλείαν, σεισμοί τε μεγάλοι κατά τόπους καί λιμοί καί λοιμοί ἔσονται, φόβητρά τε καί σημεῖα ἀπ’ οὐρανοῦ μεγάλα ἔσται». (Λουκ. κα’, 9-11)

Ο Χριστός μας, δεν είπε ποτέ κάτι που να μην είναι Αλήθεια, αφού ο Ίδιος είναι η Αλήθεια!
Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα στις ημέρες μας, όπως φαίνεται και μετά τις εξελίξεις αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, δε μπορεί να μη πάει ο νους του καθενός στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης, αφού ξεκίνησαν ήδη τα πρώτα χτυπήματα ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ!

Η Ελλάδα μας είναι μια Χώρα που δοκιμάστηκε από πολέμους και βίωσε τήν θλίψη και τον αποδεκατισμό του λαού της από πολλούς εχθρούς της στο διάβα της Ιστορίας της!
Και έτσι στο άκουσμα ενός πολέμου, δεν μπορεί κανείς Έλληνας, καμία Ελληνίδα, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, να μη νοιώθουν άβολα αυτή την ώρα!

Όμως αναρωτιέμαι ως Ορθόδοξος Έλληνας, γιατί πρέπει να εκπλήσσομαι με αυτές τις εξελίξεις; Αφού ο Χριστός μας, μάς προειδοποίησε για όσα θα συμβούν στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Και μήπως, εδώ που φτάσαμε, έπρεπε να περιμένουμε κάτι καλύτερο;
Η πτώση των ηθικών αξιών της ανθρώπινης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που παραβίασε τούς κανόνες της φύσης και το νόμο τού Θεού, είναι δυνατόν να δει προκοπή; Φτάσαμε πλέον ένα βήμα πριν την αυτοκαταστροφή μας.

Ο Θεός γνωρίζει ποια θα είναι εξέλιξη ενός τέτοιου πολέμου, που όπως φαίνεται, ίσως να προκαλέσει μια γενική σύρραξη! Εμείς όμως ως Ορθόδοξοι Έλληνες, ας καταφύγουμε στην Σκέπη της Παναγίας μας και των Αγίων μας γιατί μόνο με τις δικές τους παρεμβάσεις και τη δική μας Μετάνοια μπορεί να σταματήσει το κακό που έρχεται!

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε τίποτε από την κυβέρνηση μας, γιατί δε μάς έχει αποδείξει ότι είναι υπεύθυνη, αντίθετα μάλιστα, οι πράξεις της έχουν φέρει σε δεινή κατάσταση την Πατρίδα μας.

Τέτοιες ώρες, όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, να λέμε μόνο:

«Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς»