ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ με θέμα:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Και εγώ κύριε Πρόεδρε από την πλευρά της «ΝΙΚΗΣ» συμφωνώ με τους προλαλλήσαντες συναδέλφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θέμα. Ζητούμε την απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου και σαν γιατρός σας διαβεβαιώνω ότι οι ασθενείς, κύριε Πρόεδρε, εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν τα ίδια συμπτώματα, αν είχες πνευμονία και πριν 1000 χρόνια ή σκωληκοειδίτιδα ή διπολική διαταραχή τα ίδια συμπτώματα έχεις και τώρα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο, είναι τιμωρητικό για όλους τους εμπλεκόμενους για τους γιατρούς, για τους ασθενείς, για τους φορείς που συμμετείχαν μέχρι τώρα στην ψυχική υγεία. Είναι απαράδεκτο, έχει στοιχεία τιμωρητικά και πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα.

Και εγώ για να συνδέσω με τα πρωϊνά,  ήθελα να πω το εξής. Θα το χαρακτηρίσω με δύο κουβέντες στο νομοσχέδιο. Πρώτον, πραξικοπηματικό και δεύτερον, τιμωρητικό. Γιατί, το πρώτο. Γιατί χθες έμαθα από συναδέλφους που με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι όποιος δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Υπουργείου, κόβεται η δυνατότητα συνταγογράφησης. Λέω ποιο άρθρο, μου λένε το 65. Πάω και βλέπω στο νομοσχέδιο, που εκτύπωσα εγώ πριν λίγες μέρες, άλλο πράγμα έγραφε.

Άρα, μέχρι και την τελευταία στιγμή μπήκαν καινούργια άρθρα στο νομοσχέδιο, πράγμα απαράδεκτο και τιμωρητικό, γιατί ότι δεν μας αρέσει το κόβουμε και το πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων. Είτε είναι γιατροί, είτε είναι ασθενείς.

Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου που εξετάζουμε για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση το προβάλλετε εδώ σαν κάτι δήθεν το σοβαρό και δήθεν το καλό για το λαό. Σας διαβεβαιώνω πως είναι ένα ακόμα από τα γνωστά νομοσχέδια που φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας. Να σας θυμίσω κάνα δυο προηγούμενα; Στο προηγούμενο είχαμε τα απογευματινά δήθεν χειρουργεία και στο πιο προηγούμενο είχαμε τις σωτήριες λίστες του χειρουργείου. Είδαμε κανένα όφελος από αυτά; Για πάτε να ρωτήσετε οι λίστες που έχουν φτάσει και πόσοι περιμένουν στην ουρά για να χειρουργηθούν. Ντροπή, με τέτοιο νομοσχέδια να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό. Καημένε ελληνικέ λαέ, ποιους ψηφίζεις.

Μου κάνει εντύπωση, όμως, παρόλο που γνωρίζετε καλά ότι ο ελληνικός λαός σας αποστρέφεται και σας γυρίζει την πλάτη δεν κάνετε απολύτως τίποτε για να αναστρέψετε την κατρακύλα. Πραγματικά, αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Ειλικρινά, δεν σας ενδιαφέρει; Το παρόν νομοσχέδιο είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.

Προκαλεί τη μήνη της ελληνικής κοινωνίας. Θα προκαλέσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους ασθενείς που χρήζουν των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να βρουν την υγειά τους ή θα δυσκολευτούν πολύ. Το παρόν σχέδιο νόμου θα προκαλέσει τεράστια ζητήματα και θα φέρει όλη την ελληνική κοινωνία ξανά απέναντι σας.

Βέβαια, δεν είδα να σας συγκινεί ιδιαίτερα αυτό. Σάμπως δεν το είδαμε αυτό στους γάμους των ΛΟΑΤΚΙ; Γράψατε το λαό στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, αλλά και εκεί ο λαός θα δείτε ότι θα σας γράψει σύντομα.

Το μόνο φαίνεται που σας ενδιαφέρει είναι πώς θα εξυπηρετηθούν οι φίλοι της κυβέρνησης, γιατί καθώς φαίνεται από τη μελέτη αυτού του νομοσχεδίου ότι θα βάλουν για τα καλά το χέρι τους στο χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, ροκανίζοντας εθνικούς πόρους και εκμεταλλεύοντας τους εργαζόμενους που δεινώς δοκιμάζονται και χειμάζονται στο χώρο αυτό τα χρόνια της κρίσης. Έτσι, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εργαζόμενοι του χώρου ξανά στα κάγκελα. Το βλέπουμε από τα σχόλια. Το βλέπουμε από τα δημοσιεύματα, με τα καμώματα σας. Δεν είναι κομματικοί στρατοί, όπως έλεγαν Υπουργοί και Υφυπουργοί πριν από λίγο.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι για το καλό μόνο των εμπλεκομένων ΜΚΟ και των φίλων σας ιδιωτών που θα χρηματοδοτηθούν πλουσιοπάροχα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Ο λόγος γίνεται ξανά φυσικά για το πάπλωμα. Ήδη, καταγράφονται και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αυτό το νούμερο, 4.700 ιδιωτικές κλίνες για ψυχικά ασθενείς και μόλις 900 κλίνες του δημοσίου. Αυτό είναι σκάνδαλο από μόνο του. Που είναι η δημόσια φροντίδα υγείας;

Έτσι, οι θεραπείες σαφώς υποβαθμίζονται, οι ασθενείς, οι χρήστες που επιθυμούν απεξάρτηση δεν έχουν κανένα δικαίωμα ούτε στην εφαρμογή, ούτε στην έκφραση της θεραπείας τους. Που πάει η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας; Η εξατομικευμένη και εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας;

Αυτό όσοι γνωρίζουν και όσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά θα με καταλάβουν πλήρως, γιατί περιορίζει κατά πολύ την πιθανότητα της επιτυχίας αυτών των θεραπειών με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χρήστη των υπηρεσιών απεξάρτησης.

Ομοίως, στον τομέα της Πρόληψης και της Θεραπείας των εξαρτήσεων για την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ, των «18 Ανω», το «Αργώ», το «Ιανός», τα είπαν οι συνάδελφοι, διαλύονται δομές που έχουν προσφέρει για δεκαετίες σημαντικό έργο στην κοινωνία μας και αντί να τους ενισχύσετε με πόρους, με κονδύλια και στελέχωση προσωπικού, εσείς, μονοκονδυλιά τους καταργείτε.

Που είναι η σπουδαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που όλοι ευαγγελίζεστε – κι εγώ μαζί με εσάς; Που είναι η σπουδαιότητα; Τι απέγινε το ολιστικό μοντέλο προσέγγισης των ασθενών αυτών; Είναι γνωστό σε εμάς τους γιατρούς από τον προηγούμενο αιώνα ακόμα στη διάσκεψη – διαβάστε τα αυτά, ανοίξτε και κανένα βιβλίο – της Άλμα Άτα με παγκόσμια συμμετοχή επιστημόνων για την αξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της ολιστικής προσέγγισης των νοσημάτων αυτών γνωστή και ως «Διακήρυξη της Άλμα Άτα».

Που είναι σε αυτό το νομοσχέδιο η φιλοσοφία της πρόληψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θέλει τον ασθενή να θεραπεύεται μέσα στην κοινότητα ή δυνατόν κοντά στην οικία του; Δηλαδή, η ίδια η κοινότητα, αγαπητοί μου, πρέπει να είναι σε θέση να επουλώσει τις πληγές της και να θεραπεύσει τα αδύναμα μέλη της, με περιφερειακές δομές, με τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής, Δήμους, κοινότητες, εκκλησία και όποιοι άλλοι φορείς υπάρχουν που μπορούν να βοηθήσουν.

Αντί, όμως, για μια ολιστική προσέγγιση του ψυχικώς πάσχοντα που την έχει απόλυτη ανάγκη – ίσως πιο πολύ από κάθε άλλον ασθενή – εδώ με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον του παρόντος νομοσχεδίου αναλώνεται μόνο σε διοικητικές και οργανωτικές προσεγγίσεις, τελείως άγονες, στείρες που στόχο έχουν να δημιουργήσουν – όπως είπαν και οι συνάδελφοι – ένα «υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό σύστημα ελέγχου της Ψυχικής Υγείας», αδιαφορώντας, παντελώς, για τον πάσχοντα και για τα ιατρικά αποτελέσματα. Πουθενά δεν είδαμε πρόβλεψη. Πουθενά δεν είδαμε πρόληψη. Πού ακούστηκε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, να μην αναφέρεται σε πρόληψη της νόσου, σε έγκαιρη διάγνωση; Πουθενά δεν είδαμε βελτίωση των υποδομών. Πουθενά δεν είδαμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πουθενά δεν είδαμε ουσία. Δηλαδή, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και υποδομές, όπως είδαμε.

Αντίθετα, βλέπουμε μονάδες Ψυχικής Υγείας τραγικά υποστελεχωμένες. Αποφασίζετε ως «λύση» – άκουσον άκουσον – τη μετακίνηση του προσωπικού από τις ήδη υπάρχουσες υποστελεχωμένες ομάδες που θα πάνε να στελεχώσουν άλλες περισσότερο υποστελεχωμένες εντός ή εκτός Υγειονομικής Περιφέρειας. Την απόφαση, μάλιστα, αυτή θα την εκτελεί ο ίδιος ο Διοικητής της ΥΠΕ στο άρθρο 726, αν δεν κάνω λάθος.

Τίποτα από αυτά που προανέφερα αν δεν εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να ωφελήσουν την υγεία του Έλληνα πολίτη και του ψυχικά πάσχοντα. Αντίθετα, βλέπουμε στον ψυχικά ασθενή και σε αυτόν που βρίσκεται στα πλαίσια απεξάρτησης να ακολουθείται μια μονόπλευρη ιατρική προσέγγιση και όχι το ολιστικό μοντέλο που πριν από λίγο σας περιέγραψα. Αυτό είναι καταστροφικό, ειδικά στις εξαρτήσεις και ειδικά όταν αφορούν στον ευαίσθητο εφηβικό και νεανικό πληθυσμό της χώρας μας. Ακολουθείται έτσι μια κοινή πολιτική, μόνο και μόνο για τη μείωση του κόστους, για την εφαρμογή ιατροκεντρικών πρακτικών και, βέβαια, την άκρατη υποστήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων.

Τώρα, για το επίμαχο άρθρο που πολύς λόγος έγινε, το 65. Το 65 άλλα έγραφε, την τελευταία στιγμή άλλαξε κι αυτό. «Κύριοι ξέρετε τι κάνετε;» ήθελα να ρωτήσω. Ένας γιατρός που επέλεξε να είναι γιατρός στο ΕΣΥ ή στον Ιδιωτικό Τομέα είναι μια διαφορετική προσωπικότητα γιατρού. Όπως είπαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι, σπούδασε, έκανε την οικογένειά του, επέλεξε να ζήσει ως ιδιώτης ή ως γιατρός του ΕΣΥ κι εσείς τον εξαναγκάζετε σε εργασία και με την απειλή, μάλιστα, ότι «θα του στερήσετε την πρόσβαση στη συνταγογράφηση».

Απειλές και πάλι, κυρίες και κύριοι; Καλομάθαμε από την πανδημία; Στο πετσί σας μπήκε η παρουσία απειλών; Για να συνέλθουμε λίγο σε αυτή τη χώρα.

Η εξαναγκαστική εργασία είναι άραγε νόμιμη; Είναι άραγε συνταγματική;

Εάν αρνηθεί ο συνάδελφος να προσφέρει την εξαναγκαστική εργασία θα τιμωρείται; Έτσι και εξαναγκάζεται και τιμωρείται.

Αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ποιοι νομίζετε ότι είστε;

Όταν τιμωρείται ένας συνάδελφος αγαπητοί μου με στέρηση συνταγογράφησης είναι σαν να τιμωρείται ο Έλληνας πολίτης γιατί αυτός έχει το όφελος και αυτός θα εξαναγκαστεί ο ασθενής για να βρει τα φάρμακά του, να κάνει διπλό και τριπλό κόπο, ίσως να πληρώσει και πολύ περισσότερα. Αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν. Δεν απειλείτε τον γιατρό. Την ελληνική κοινωνία απειλείτε.

 Για το άρθρο 72 που δεν ανέφερε κανείς, τώρα μάθαμε τη συμπεριληπτική γλώσσα, τα τελευταία χρόνια. Με ωραίες λέξεις λέμε τερατουργήματα. Και η λέξη αυτή είναι αυτή τη φορά το «Rebate». Μου θυμίζει το «Clawback» που εφαρμόστηκε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και από τη δική σας που διέλυσε στην κυριολεξία την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα εργαστήρια αυτά που παρουσιάζουμε στη γειτονιά, δηλαδή τα ακτινοδιαγνωστικά και τα μικροβιολογικά εργαστήρια που εξυπηρετούν αφάνταστα τον πολίτη, αφού άψογα του προσέφεραν τις υπηρεσίες του. Για παράδειγμα, για μια αιμοληψία που ένας υπερήλικας, ένας ασθενής, δεν μπορούσε να περιμένει 8 και 10 ώρες σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο πήγαινε στη γειτονιά του με την ασφάλειά του και την έκανε. Αυτά, λοιπόν, τα εργαστήρια με το «Rebate» και το «Clawback» βρέθηκαν να χρωστούν γενεές δεκατέσσερις.

Λέτε ότι τα βρήκαμε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά ακόμη γιατί τους βασανίζετε; Γιατί δεν τους αφήνετε να αναπνεύσουν τους ανθρώπους; Οι συνάδελφοι αυτοί με τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια οδηγούνται ακόμη και σε αυτοκτονίες, – Έχουμε πολλές περιπτώσεις. – αλλά και πάλι δεν γλιτώνουν από εσάς γιατί τα χρέη τους κυνηγούν τα παιδιά τους και τους κληρονόμους τους.

Πιστεύουμε ότι αν εφαρμόσετε και εδώ το «Rebate», έκπτωση στα νέα ελληνικά, – για να καταλάβει και ο κόσμος τι λέμε – και μάλιστα με αναδρομική ισχύ όπως λέτε, από την 1.1.2024 για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σας πληροφορώ ότι οι εταιρείες αυτές και οι εργαζόμενοι που είναι αρκετές χιλιάδες θα δυσκολευτούν πολύ. Θα έχει πολύ άσχημο αντίκτυπο και αύξηση στην ανεργία, αφού πιστεύετε πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό θα κάνουν σοβαρές περικοπές. Την οποιαδήποτε έλλειψη που θα παρουσιαστεί και είναι βέβαιο ή την οποιαδήποτε δυσκολία εύρεσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων που είναι πολύ σημαντικά, όπως ηλεκτρόδια βηματοδότη, βηματοδότες, απινιδωτές, υλικά χειρουργείου, πού θα τα βρουν, αν δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά, σε μια επέμβαση που θα χρειαστεί επειγόντως ένας άνθρωπος στο χειρουργείο ή να μπει ένας απινιδωτής ή ένας βηματοδότης; Για σκεφτείτε λίγο τι πάτε να κάνετε. Για σκεφτείτε λίγο τι πάτε να κάνετε.

Συμπερασματικά και αξιολογώντας το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι αποτυγχάνει να εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους περιγράφετε και ζητάμε άμεσα, όπως και άλλοι συνάδελφοι το έκαναν, την απόσυρσή του. Και δεν το λέμε εμείς ως στείρα αντιπολίτευση από τη «ΝΙΚΗ», το λένε επιστημονικοί φορείς, το λένε χιλιάδες εργαζόμενοι από τη διαβούλευση. Θα δείτε χιλιάδες σχόλια, ότι ζητήθηκε να αποσυρθεί πλήρως το νομοσχέδιο και μαζί το ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που λέτε ότι είστε το 28%. Τώρα θα είστε ακόμα λιγότερο. Χρέος μας, κύριοι Υπουργοί της Υγείας, είναι η προάσπιση της ζωής κι εσείς είστε η κυβέρνηση του, όπως είπαν οι συνάδελφοι πριν θυμόμενοι τα Τέμπη «Πάμε και όπου βγει». Και αυτό το νομοσχέδιο έτσι είναι. Να είστε βέβαιοι. «Πάμε και όπου βγει». Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά «ταφόπλακα», όπως πολύ σωστά είπαν σε ό,τι έχει μείνει όρθιο στις Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει «άρωμα» άκρατου νεοφιλελευθερισμού με σαφή εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, βάζει σε έναν ενιαίο «αχταρμά», θα έλεγα, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και έτσι βάζει σε μία «μέγγενη» τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους. Στην ουσία βάζει σε «μέγγενη» τον ελληνικό λαό, σε αυτόν τον λαό που σας ψήφισε, σε αυτόν τον λαό που μας ψήφισε, να σας χαίρετε κύριοι Υπουργοί.