Τοποθέτηση στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ‘’ΝΙΚΗ’’»): Τα καταθέσαμε και γραπτώς. Είναι η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος – ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικής Ιατρικής. Ευχαριστώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καλό μήνα σε όλους τους συναδέλφους, Υπουργούς και Υφυπουργούς.
Κυρίες και κύριοι, κι’ εγώ δεν μπορώ να μην ξεκινήσω και να μην εκφράσω την απέραντη συμπαράσταση της «ΝΙΚΗ» στους πυροσβέστες. Το ζήσαμε κι εμείς αυτό ως υγειονομικοί. Από τη μια μας χειροκροτούσαν και από την άλλη μας κυνηγούσαν, αλλά αυτό εχθές ξεπέρασε κάθε όριο φαντασίας, να ξυλοκοπούνται άνθρωποι, γιατί; Γιατί ζητούν το αυτονόητο. 2,5 χιλιάδες πυροσβέστες «όμηροι» της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τι; Λέτε «κλιματική κρίση», λέτε «κινδυνεύουμε από πυρκαγιές». Γιατί τους πετάτε έξω τους ανθρώπους; Δεν ξέρετε, όπως είναι συναφές με το θέμα που θα αναπτύξω παραπάνω ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία; Δεν ξέρετε ότι η πρόληψη γίνεται για τις πυρκαγιές τώρα το χειμώνα; Τώρα γίνεται η πρόληψη, τώρα θα οριστούν αντιπυρικές ζώνες, τώρα θα καθαρίσουν τα κλαδιά, τώρα θα γίνει το ένα, τώρα θα γίνει το άλλο. Τους πετάμε έξω; Και βάζετε και ηλικιακά κριτήρια.
Ας εισέλθω και σε ένα άλλο θέμα που έθιξε, εδώ, η συνάδελφος της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» και πραγματικά κι αυτό είναι μέσα στα θέματα της πρόληψης που δείχνει πόσο σε λάθος μεριά είναι το Υπουργείο και οι άνθρωποι που συμβουλεύουν ακόμα και τον Πρωθυπουργό, εκτίθεται βάναυσα ο Πρωθυπουργός με αυτά που κάνει.
Άλλο, κύριοι, «πρώιμη διάγνωση» και άλλο «προληπτική ιατρική». Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Καμία σχέση. Είδαμε, την «προληπτική ιατρική»…
Μην κουνάτε, έτσι, το κεφάλι σας. Αυτή είναι η αλήθεια.
ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας): Με κοροϊδεύετε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”): Όχι, προς θεού. Θα σας απαντήσω, γιατί είδα ότι απαξιώσατε και τη συνάδελφο που είπε που τα είδε αυτά, θα σας πω που τα είδε. Η «προληπτική», λοιπόν, «ιατρική» είναι πολύ πιο σπουδαίο πράγμα, πολύ πιο βαθύ πράγμα, από το να κάνουμε «έγκαιρη διάγνωση».
Βαπτίσατε με τον βαρύγδουπο τίτλο του όρου πρόληψη ένα πραγματικά αστείο πρόγραμμα, τελείως άχρηστο, που αφορά μόνο μια ίσως πρώιμη διάγνωση της νόσου του παχέος εντέρου. Για να μιλάμε και λίγο επιστημονικά, είπατε ότι που τα βρήκε αυτά η συνάδελφος της Ελληνικής Λέσχης η μεθοδολογία αυτού του τεστ που είπατε ότι αφορά και 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους και βάλατε και τον Πρωθυπουργό να πάει και να κάνει ρεκλάμα και να παίρνει τεστ και καλά που δεν του έκανε το τεστ μπροστά γιατί απαιτεί να έχεις και κόπρανα το τεστ για να δείξει όπως λέει η μεθοδολογία.
Τι λέει η ιατρική επιστήμη πάνω σε αυτά;
Η ευαισθησία της μεθόδου για τη διάγνωση μικρών και μεγάλων πολυπόδων -οι μεγάλοι πολύποδες είναι πάνω από ένα εκατοστό, οι μεσαίοι είναι από μισό έως ένα εκατοστό και οι μικροί είναι κάτω του μισού εκατοστού, έτσι είναι στον άνθρωπο οι πολύποδες- είναι 8%. Δηλαδή, στους 100 ανθρώπους που θα κάνουν αυτό το self test θα χτυπήσει κόκκινο μόνο στους 8 ενώ οι 92 ασθενείς θα μείνουν αδιάγνωστοι και έτσι οι άνθρωποι θα έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα δηλαδή θα έχουν μια προκαρκινική κατάσταση που θα κινδυνεύει να εξαγαγεί σε καρκίνο και θα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ρωτήστε και κανένα γιατρό πέρα από αυτούς που είχατε στην περίοδο της πανδημίας. Δεν ανακαλύφθηκε τώρα η ιατρική. Υπάρχουν γιατροί στη χώρα που ξέρουν ιατρική να το ξέρετε αυτό το πράγμα. Η προληπτική ιατρική, όπως σας είπα και πριν, είναι πραγματικά ένα πολύτιμο κομμάτι που πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα το Υπουργείο με σοβαρότητα. Μέχρι τώρα δεν το είδαμε αυτό ούτε στο ελάχιστο να το ξέρετε. Γιατί η προληπτική ιατρική -σημειώστε τα αυτά- βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Γιατί;
Γιατί προλαμβάνει τα νοσήματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, του πληθυσμού, αλλά το σημαντικότερο που ξέρουν οι πάντες που ασχολούνται με ιατρική βιβλιογραφία είναι ότι εξοικονομεί πολύτιμους πόρους 13 φορές -όταν εφαρμόζεται η προληπτική ιατρική σωστά- είναι χαμηλότερο το κόστος όταν ασκηθεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η προληπτική ιατρική και πρόληψη. Όχι αυτά τα καραγκιοζιλίκια που είδαμε προχθές. Βέβαια, η δράση της προληπτικής ιατρικής πρέπει να είναι διαρκής και όχι αποσπασματική, όχι όποτε το θυμηθούμε ή όποτε μας βολεύει στο Υπουργείο ή όποτε περισσεύει κάνα ψυχολόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης να τα δώσουμε σε αυτούς που πρέπει. Άλλο πράγμα, λοιπόν, η πρώιμη διάγνωση και άλλο προληπτική ιατρική. Το λέω και τέταρτη φορά. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία που προκρίνει το Υπουργείο Υγείας μόνο ως μέθοδος πρώιμης διάγνωσης δεν μπορεί να αναλογιστεί. Η προληπτική ιατρική και η πρώιμη διάγνωση πρέπει να είναι πάντα -είναι κανόνας- συνυφασμένες, αγκαλιασμένες σφιχτά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με τη δευτεροβάθμια και δεν νοούνται χωρίς αυτές. Με μία ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα -αυτή τη στιγμή είναι ισχνή, ισχνότατη μετά το Covid- τα είπε και ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ, θα έπρεπε οπωσδήποτε -και αυτό είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος- αυτό που έχετε να κάνετε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γιατί είναι αυτό που θερίζει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, όσοι είναι πάνω από 50 ετών να τους πείτε να κάνουν μια κολονοσκόπηση για να δουν αν εμπίπτουν στις προκαρκινωματώδεις καταστάσεις.
Δεν παίζουμε λοιπόν με την υγεία του λαού μας, δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία κορώνα – γράμματα γιατί δεν χωράνε αστεία σε αυτά. Σας αναφέρω πως με πήραν τηλέφωνο γι’ αυτό το θέμα πως έβγαλαν θετικό τεστ.
Γιατί έγινε αυτό;
Γιατί ασκείται η προληπτική ιατρική και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πραγματικά ερασιτεχνικά, αδόκιμα και επικίνδυνα από ανθρώπους που φαίνεται δεν κατέχουν καλά το αντικείμενο. Βρήκατε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά είναι καλύτερο κανείς να πετάξει τα χρήματα παρά να τα χρησιμοποιήσει αδόκιμα και αντιεπιστημονικά.
Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο και όσο προλάβω θα μπω στα άρθρα. Άλλο ένα νομοσχέδιο, έτσι το χαρακτηρίζουμε εμείς στην «ΝΙΚΗ», από αυτά που συνήθως φέρει το Υπουργείο Υγείας, με πολλές αδυναμίες, πολλές σοβαρές στρεβλώσεις, που είναι αντιληπτές σε έναν άνθρωπο του χώρου. Υπάρχουν, βέβαια, πάντα υπάρχουν και στα χειρότερα νομοσχέδια, θετικές διατάξεις, δεν αντιλέγουμε, αλλά αν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ήδη ισχνή όπως προείπα και αναποτελεσματική, αλλά παράλληλα, όπως σας τόνισα, τόσο σημαντική για την υγεία του πολύπαθου λαού μας, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εδώ δεν πρέπει να χαριστούμε, πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και στα επιστημονικά δεδομένα.
Το παρόν, λοιπόν, νομοσχέδιο, δεν φαίνεται αγαπητοί μου, πραγματικά σας το λέω, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεστε καθόλου για να αυξήσετε την αξιοπιστία του ΕΣΥ, η οποία ολοένα και υποβαθμίζεται. Είπαν οι συνάδελφοι, πως ήταν τα Κέντρα Υγείας και πραγματικά, όταν έκανα εγώ αγροτικό, τα Κέντρα Υγείας δούλευαν απίστευτα. Τώρα πας στα Κέντρα Υγείας και δεν μπορούν να σου κάνουν ούτε μια αλλαγή στο τραύμα. Το ΕΣΥ ολοένα και μετατρέπεται σε αποθήκη και βοηθητικός χώρος των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα των μεγαλουπόλεων, αλλά και στις νομαρχιακές πόλεις. Το κάναμε τον νεροκουβαλητή του συστήματος, ενώ θα έπρεπε και δικαιούται να ήταν ο βασικός παίκτης του συστήματος.
Στα μεγάλα νοσοκομεία και τα νομαρχιακά νοσοκομεία, υπάρχει, αγαπητοί μου, όλοι το ξέρετε, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, υπάρχει φοβερός μαρασμός, φοβερή ιατροπενία, ανθρωπενία. Και αναρωτιέμαι, πώς θα υλοποιήσετε το οποιοδήποτε νομοσχέδιο που φέρνετε εδώ, χωρίς γιατρούς; Χωρίς αυγά ομελέτα γίνεται; Που δυστυχώς δεν αφήνει κανένα νομοσχέδιο, όπως σας είπαμε, να τελεσφορήσει, δεν αφήνει. Αν δεν έχεις υλικά δεν μπορείς να κάνεις.
Σας αναφέρω μόνο, ο Πρωθυπουργός στον Έβρο τι είπε; Ότι θα έδινε προτεραιότητα στο Σύστημα Υγείας, γι’ αυτό και θα έβαζε τους καλύτερους συνεργάτες στο Υπουργείο Υγείας. Ενημερώνομαι τώρα, μόνο για να μείνω στον κόσμο, ότι στον Έβρο, στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, από τις 9 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 4, τα τακτικά χειρουργεία πάνε κατά μέσο όρο με δύο χρόνια καθυστέρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα νοσήματα και τον πληθυσμό. Στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, έχουν οι εργαζόμενοι να πάρουν ρεπό από το 2023. Τα Κέντρα Υγείας, τα είπαμε. Γιατί δεν ακολουθείται το παράδειγμα της Ρουμανίας, η οποία διπλασίασε τους μισθούς; Θα πείτε, λεφτά δεν έχουμε. Για τα τεστ βρήκαμε λεφτά, που ήταν μια τρύπα στο νερό. Αυτό σας λέω, είναι που δίνετε τους πόρους. Η Ρουμανία, λοιπόν, έκανε αυτό και γέμισε ξανά, επανήλθαν οι γιατροί που πήγαν φευγάτοι στην Αγγλία και στη Γαλλία.
Σήμερα εδώ δεν βλέπω ένα νομοσχέδιο πραγματικά για να το ψηφίσουμε και εμείς με όλη μας την καρδιά, που θα σήμαινε την νεκρανάσταση του ΕΣΥ, γιατί μιλάμε για απονεκρωμένο ΕΣΥ, το είπαν όλοι. Το πρώτο βήμα που θα μπορούσατε να κάνετε, το πρώτο βήμα και θα το ψηφίζαμε, να είστε βέβαιοι, θα ήταν η μισθολογική αναβάθμιση των υγειονομικών, οι οποίοι άνθρωποι πένονται. Σας ξαναλέω για να μην μακρηγορήσω, με την υγεία δεν παίζουμε και θα ξανά αναφερθώ, ότι στην πρόληψη, που προσπαθείτε να μας πείσετε ότι εφαρμόζεται για το Σύστημα, πρέπει να γνωρίζετε, πρώτον, όπως σας είπα, βελτιώνει τη ποιότητα ζωής, δεύτερον, το προσδόκιμο και τρίτον, εξοικονομεί πολύτιμους πόρους, οι οποίοι συμβάλλουν και ελαττώνουν το κόστος υγείας 13 φορές. Αν τα κάνετε αυτά, αν δούμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, να είστε βέβαιοι ότι θα το ψηφίσουμε.
Τώρα, τα είπαν οι συνάδελφοι, θα ήταν κουραστικό να τα ακούσετε, πιστεύω, ότι και εσείς καταλαβαίνετε, αν είχατε σύζυγο, παιδιά, πατέρα, μητέρα, δεν θα θέλατε να τον δείτε να τον περιθάλπει ένας που μόλις πήρε το πτυχίο της Ιατρικής. Ευχαριστώ πολύ.