Με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ της η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να ΚΑΛΥΨΕΙ τις ελλείψεις σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ επίπεδο!
Σαν Έλληνες κουβαλάμε βαριά πολιτισμική κληρονομιά. Τώρα όμως ζούμε την πλήρη πληθυσμιακή και οικονομική παρακμή.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ #ΕΠΙΤΡΟΠΗ #ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία στο διεθνές περιβάλλον.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Κουμουτσάκου και κύριε Καλαμαντή, σας ευχαριστούμε που μπήκατε στον κόπο να μας ενημερώσετε και να μας παρουσιάσετε αυτές τις εμπεριστατωμένες ομιλίες.
Εμείς σαν μέλη αυτής της Επιτροπής, οφείλουμε να πούμε και εμείς ότι πράγματι η χώρα μας αυτά τα χρόνια, εμείς οι νεοέλληνες ζούμε την Ελλάδα σε μια πληθυσμιακή και οικονομική παρακμή και ξέρουν όλοι ότι πέρασε από άλλα μονοπάτια, στα οποία συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού, του δυτικού και του αμερικανικού πολιτισμού και πέφτει σε εμάς αυτός ο κλήρος να τον υπερασπιστούμε.
Ένας σοβαρός ευρωπαίος μελετητής, κορυφαίος, αναφέρει ότι η Ελλάδα έθεσε τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και οι Έλληνες έχουν εκπολιτίσει την Ευρώπη δύο φορές, αναφέρεται την πρώτη φορά στον Παρθενώνα και στην ακρόπολη των Αθηνών, που αποτελεί το σύμβολο της προσφοράς της αρχαίας Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό και βέβαια, τον καθεδρικό ναό -της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτά τα δύο, είδα, ότι όλα τα Κόμματα συμφώνησαν και είναι η δεύτερη φορά που συνέβαλε στη μεγαλύτερη αυτοκρατορία σε χρονική διάρκεια που συνάντησε αυτός ο πλανήτης, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, υπέρ-χιλιετής, 1100 τόσα χρόνια. Είναι, λοιπόν, ο καθεδρικός ναός, όλο αυτό συμπυκνώνεται στον καθεδρικό ναό- της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί το σύμβολο της προσφοράς στον Χριστιανικό Ελληνισμό, αλλά και των απανταχού στον ελληνισμό και στην ορθοδοξία.
Επίσης και ένα άλλο σημαντικό που προάγει αυτή η Επιτροπή μας και το έχουμε κάνει σημαία και θέλουμε να το αναδείξουμε είναι η ελληνική γλώσσα, η οποία και τον ελληνικό λόγο, ξέρετε λόγος και λογική στον άνθρωπο είναι συνυφασμένα. Δεν ξέρουμε, «είναι σαν την κότα που γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα», ο λόγος και η λογική.
Ένας τρίτος λόγος, είναι ο Λόγος -με το λάμδα κεφαλαίο- που οι ορθόδοξοι ξέρουμε ότι είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, είναι ο Χριστός, τον παρουσιάζουν ως τον λόγο, το λόγο του θεού και αυτός, ο Χριστός, μέσα από τις χίλιες γλώσσες που υπάρχουν, εκφράστηκε μέσα από τη δική μας γλώσσα και αυτό είναι κάτι το αξεπέραστο, κάτι το ανεπανάληπτο, αλλά και πολλές επιστήμες που έχουμε στον κόσμο, μεταξύ αυτών και η ιατρική, εκφράζεται στην ιατρική της ορολογία μέσα από τη δική μας γλώσσα. Αχανής πληθυσμιακά χώρες, το έχει ξανακούσει ο Πρόεδρος αυτό από μένα, όπως είναι η Ινδία, η Κίνα και άλλες χώρες, αν αναζητήσετε λέξεις στην παγκόσμια ορολογία – την επιστημονική, δεν θα βρείτε ούτε μία και δεν τις υποτιμούμε προς θεού, έχουν τώρα φοβερά τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως είναι η Ινδία, όπως είναι η Κίνα, αλλά δεν θα βρείτε λέξεις που να έχουν καθιερωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Θα πείτε θα μείνουμε με αυτές τις παλιές δάφνες των Αρχαίων;
Όχι, προς Θεού μη γένοιτο, αλλά ακόμα και την έννοια της επιστήμης βάσης που βασίζεται σήμερα στη δύση, στο πείραμα και στην παρατήρηση την εισήγαγε ο Αριστοτέλης μας.
Τι θέλω να πω με αυτό;
Είμαστε φορείς της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται σήμερα εμείς οι νεοέλληνες εφόσον δεν έχουμε ούτε πληθυσμό, ούτε χρήματα, ούτε τίποτα και βλέπουμε στα σαλόνια της Ευρώπης τι γίνεται, ποιος πολιτισμός μετράει της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, που μερικοί συνάδελφοι τον είδαν ξεγυμνωμένο, βλέπω εδώ τη συνάδελφο από το ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν να διαπραγματευτούν με αυτούς τους ανθρώπους και είδαν τι πολιτισμό συνάντησαν- γι’ αυτό χρειάζεται να δημιουργηθεί μια πολιτιστική διπλωματία και κάθε κράτος να προβάλλει τις πολιτιστικές του αξίες. Η βαριά πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας με τόσο σημαντικά πολιτιστικά επιτεύγματα μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη της πολιτικής, της στρατιωτικής και της οικονομικής δύναμης στο διεθνές περιβάλλον. Πράγματι, αυτές οι τρεις δυνάμεις κ. Κουμουτσάκο είναι που κυβερνούν τον κόσμο. Είναι η στρατιωτική δύναμη. Το ξέρετε καλά. Η Ρωσία το βλέπετε παρ’ όλο που η οικονομία της είναι μικρομεσαία σαν την οικονομία της Ιταλίας επιβάλλει την άποψή της εδώ και πολλά χρόνια λόγω της στρατιωτικής δύναμης. Η δεύτερη δύναμη που κάνει κουμάντο στον κόσμο είναι τα χρήματα. Ο παράς που λέει και ο φίλος μας ο Ερντογάν. Η τρίτη δύναμη είναι η επιστήμη και σε αυτά τώρα δυστυχώς η Ελλάδα μας δεν πρωτοστατεί.
Ο πολιτισμός χαρακτηρίζεται ως μια ήπια δύναμη. Παρ’ όλα αυτά το Βυζάντιο ποτέ δεν είχε οργανωμένο στρατό, αλλά όπως σας είπα επικράτησε πάνω από χίλια χρόνια γιατί εκμεταλλεύτηκε αυτές του τις δυνατότητες πολιτικά και διπλωματικά και επικράτησε.
Για να δούμε εμείς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε;
Θα βρεθούν αυτοί οι πολιτικοί άνδρες που θα μπορέσουν χωρίς
ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και γυναίκες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη και γυναίκες. Η αντρειοσύνη δεν έχει φύλο. Έχει πολύ δίκιο η ζωή συναδέλφους. Η αντρειοσύνη είναι και στους άντρες, αλλά έχουμε και πολλές ανδρείες γυναίκες. Κακώς λέμε αυτοί να βάλουν φουστάνια για μερικούς άντρες ας πούμε που δεν τα κατάφεραν καλά. Δεν το αποδέχομαι αυτό. Η αντρειοσύνη δεν έχει φύλο. Πολύ σωστά με διόρθωσε η συνάδελφος.
Ο πολιτισμός είναι μια ήπια δύναμη, δηλαδή πρέπει να είναι ικανότητα να πείσεις τον απέναντί σου απέναντι σε αυτές τις σκληρές δυνάμεις που σας προανέφερα που κυβερνούν όμως τον κόσμο. Η χώρα μας πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής -δεν γνωρίζω, βέβαια, αν θα μπορέσει να πείσει- την πολιτιστική διείσδυση της χώρας μας σε άλλες χώρες και αυτό φιλοδοξεί αυτή η Επιτροπή που σας φιλοξενεί σήμερα. Μήπως και καταφέρουμε την εξυπηρέτηση των κυριαρχικών μας συμφερόντων μέσω του πολιτισμού μας. Αυτό έχουμε. Αυτό είναι το προϊόν μας. Την εδραίωση στο διεθνές σύστημα μιας θετικής εικόνας που θα συμβάλει στη βελτίωση των εθνικών σχέσεων της χώρας μας και τη βελτίωση, τέλος, των οικονομικών της χώρας μας. Στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από πνευματική παρακμή στην Ευρώπη του παραγκωνισμού των αρχών και των αξιών, στο μάλλον δυστοπικό μέλλον που αναφέρεται ίσως μπορέσει ο ελληνικός πολιτισμός με την παρουσία του στο διεθνές περιβάλλον να προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να προχωρήσει στο μέλλον σε νέα φωτεινά επιτεύγματα.
Είμαι αναγκασμένος -και θα γίνω κουραστικός- να πω πραγματικά πού βρίσκεται αυτή η διαπραγμάτευση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που καίει όπως είδατε όλες τις παρατάξεις της Βουλής μετά από τις κορώνες μάλιστα του Έλληνα Πρωθυπουργού τότε που το ανέβαλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Δεύτερον, τι γίνεται με την καταπάτηση και την αλλαγή χρήσης αυτού του σπουδαίου μνημείου που είπαμε για την ορθοδοξία της Αγίας Σοφίας και μετά πέρσι δεν σταματάει ο τούρκος, δεν σταματάει, τα θέλει όλα δικά του που έλεγε και ένας παλιός Πρέσβης όταν συμβούλεψε έναν νεαρό Πρέσβη, παλαίμαχος Σουηδός Πρέσβης συμβούλευσε νεαρό, του είπε για τους τούρκους, λένε συνεχώς ψέματα, τα θέλουν όλα δικά τους και δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω;
Ευχαριστώ πολύ.