Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας και Πληθυσμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για τη συνεργασία στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ»»): Ευχαριστώ πολύ.

Καλημέρα σε όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους.

Διερωτώμαι, κύριε Πρόεδρε, αν βρισκόμαστε στην ίδια Επιτροπή που ήμασταν χθες.

Είμαστε στην ίδια;

Χθες, ψάχναμε να πλαισιώσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό γιατροί. Ψάχναμε να βρούμε μέσα από αγροτικούς και ειδικευόμενους -δηλαδή γιατρούς τους οποίους το σύστημα πρέπει να τους εκπαιδεύσει- και τους στέλνουμε να γίνουν γραφιάδες αντί να τους εκπαιδεύσουμε να γράφουν, δηλαδή, συνταγές για να μην εξεγείρεται ο κόσμος και σήμερα βλέπουμε κάτι άλλο.

Ήθελα να πω στον καθηγητή, τον κύριο Στεφανάδη ότι το παράδειγμα που δώσατε κύριε καθηγητά ότι τα πήγαμε καλά στην πανδημία φαντάζομαι ότι θα αστειευτήκατε γιατί αν δείτε διεθνή ιστογράμματα που έχουν κυκλοφορήσει από τους πιο έγκριτους κύκλους η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις. Βλέπω τώρα μπροστά μου 37.000 θανάτους, η Τουρκία περίπου με δεκαπλάσιο πληθυσμό έχει 102.000 και η Σουηδία με ίδιο πληθυσμό έχει 16.000 και μάλιστα η Σουηδία δεν έχει ούτε υποχρεωτικότητες ούτε μέτρα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Ας επανέλθουμε τώρα στο παρόν μνημόνιο. Οι καλές σχέσεις με τη γείτονα χώρα είναι επιβεβλημένες. Είμαστε γείτονες εδώ μας έβαλε ο Θεός σε αυτό το φλούδι της γης να συγκατοικούμε ερχόμενοι βέβαια από πολύ μακριά. Οπωσδήποτε θέλουμε την ευημερία και την καλή υγεία και των δύο λαών. Αυτό είναι και ευαγγελική επιταγή. Ο καλός Σαμαρείτης περιέθαλψε τον Ιουδαίο που ήταν εχθροί εθνικά, αλλά τον περιέθαλψε όταν τον είδε άρρωστο. Εμείς οπωσδήποτε είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες στρατηγικές. Αυτό που ήθελα να πω είναι πως το μνημόνιο συνεργασίας υπογραμμίζει είπατε στρατηγικούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας για κοινή επιδίωξη στον τομέα έρευνας και καινοτομίας.

Ερωτώ καθώς εδώ έχουμε και δύο καθηγητές, η Ελλάδα τι έρευνα και τι καινοτομία έχει;

Έχετε δει ποτέ πού βρίσκεται η Ελλάδα στα κονδύλια που δαπανά για έρευνα και καινοτομία;

Σχεδόν στον πάτο. Λοιπόν, ας το καταπιούμε κι αυτό. Η συνεργασία λοιπόν αυτή αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας, παροχή ιατρικών υπηρεσιών, φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και την ανταλλαγή των ιατρικών τεχνολογιών προς τις ήδη υπάρχουσες υποδομές της Αιγύπτου στον τομέα της υγείας.

Αλήθεια, ποιόν κοροϊδεύουμε; Οι γονείς μας έλεγαν, ότι όταν διψάει ο κήπος σου, πρώτα θα ποτίσεις τον κήπο σου και μετά τους άλλους. Δηλαδή, να πούμε στην Αίγυπτο, από εδώ και πέρα έλυσες το πρόβλημα σου τώρα που έμπλεξες με εμάς. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, ισχυρίζεστε,  τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας που θα εκτείνονται από διαγνωστικές εξετάσεις, όταν εδώ για  μια ακτινογραφία θέλεις δύο μήνες ραντεβού, θεραπείες, μέχρι και ανάληψη της διαχείρισης μονάδων υγείας, περίθαλψης και την έρευνα στο τομέα υγείας. Τέλος πάντων, ειρωνικό μου φαίνεται, αλλά από αύριο η Αίγυπτος τώρα που θα μπλέξει μαζί μας θα γίνει Cleveland Clinic, κυρία Λινού.

Η συνεργασία αυτή θα αποφέρει οφέλη στο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, βελτιώνοντας τη πρόσβαση σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του υπάρχοντος συστήματος υγείας. Η Αίγυπτος έχει μια ισχυρή μεταποιητική, όπως τόνισαν οι συνάδελφοι, φαρμακοβιομηχανία, με πάνω από 100 μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό ίσως μας βοηθήσει, ίσως να εξασφαλίσει φθηνό φάρμακο, που όντως ακόμα στην Ελλάδα εύχομαι να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το τομέα, γιατί ο λαός μας χειμάζεται και μακάρι να βρείτε τρόπους, να βρούμε τρόπους, να εξασφαλίσουμε στο λαό μας και στους συνταξιούχους, που οι συντάξεις είναι πείνας και όχι μόνο, σε όλους τους τομείς, ακόμη και οι πανεπιστημιακοί πένονται με τις συντάξεις που παίρνουν,  να βρούμε φθηνό φάρμακο, είναι ιερό μας καθήκον.

Το Μνημόνιο, λοιπόν, Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θα βελτιώσει περαιτέρω σίγουρα τις διμερείς σχέσεις και το θέλουμε αυτό βάσει του Διεθνούς Δικαίου, θα ενδυναμώσει την περιφερειακή ειρήνη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε σχέσεις με την Αίγυπτο, οπωσδήποτε, περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των δύο λαών. Η χώρα μας δε ωφελείται σημαντικά, το αναγνωρίζουμε, καθώς μέσω του ευαίσθητου τομέα της υγείας, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στη γεωστρατηγική συνεργασία και φιλία των δύο χωρών, που σήμερα είναι πιο αναγκαία σε αυτή τη φάση που βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά από ποτέ.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξει τα αποτελέσματα των πολυετών προσπαθειών στην Ανατολική Μεσόγειο, που έφεραν τη Συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, έστω και μερική στο 2020. Άλλωστε, αυτή η τμηματική Συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αποτελεί ως αυτή τη στιγμή το πλέον ισχυρό, ουσιαστικό και νομικό επιχείρημα της Αθήνας, έναντι των συνεχιζόμενων εμπρηστικών και αυθαίρετων απόψεων που προβάλλει η Τουρκία με το αποκαλούμενο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Αφού η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν τόλμησε ούτε με την Κύπρο μας να οριοθετήσει ΑΟΖ, το έκανε με την Αίγυπτο, φοβούμενη διαχρονικά οι κυβερνήσεις τις φωνές της κυρίας Τσιλέρ και τα casus belli που μας επέβαλε τις δεκαετίες του 1990, σε ένα κυρίαρχο πραγματικά κράτος και δυνατό, όπως τότε είμασταν και τώρα ακόμα είμαστε κράτος. Το κάθε νησί μας αγαπητοί μου συνιστά και ένα φυσικό αεροπλανοφόρο, που θα μπορούσε να κάνει την Τουρκία να χάσει τον ύπνο της, αλλά θέλει δύο πράγματα, θέλει πολιτικές και πολιτικούς Έλληνες. Πιστεύω βαθιά στην καρδιά μου, ότι αυτή η πατρίδα ανήκει σε εμάς τους Έλληνες, στα παιδιά μας, ανεξαρτήτου πολιτικής απόχρωσης, όλοι οι Έλληνες την δικαιούμαστε.

Τώρα, γι’ αυτό το Σύμφωνο, θα το εξετάσουμε περαιτέρω και επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.