ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης».
ΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ»): Ο Συλλογος Γονέων Νεοπλασματικών Νόσων Ελλάδος, Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών, ΠΟΕΔΗΝ, Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στα άλλα με κάλυψαν οι υπόλοιποι συνάδελφοι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κύριε Παπαδόπουλε, έχετε το λόγο, ξεκινήστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ»): Ευχαριστώ όλους που μου δώσετε προτεραιότητα, έχω μια υποχρέωση.
Πραγματικά, κύριε Πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό που έχω στην Επιτροπή μας, λέω τι νομοσχέδια είναι αυτά που φέρνονται προς συζήτηση; Τι νομοσχέδια είναι αυτά; Πριν από λίγες μέρες βάλαμε τάχα τον προσωπικό ιατρό και βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είδαμε τι προσωπικός γιατρός ήταν αυτός, δηλαδή μόνο και μόνο για να πάρουμε τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, βάλαμε τους τελειόφοιτους των ιατρικών σχολών και τους αγροτικούς γιατρούς και τους ειδικευόμενους να πούμε ότι έχουμε προσωπικούς γιατρούς να πάρουμε τις επιχορηγήσεις κάναμε και πανεπιστημιακά κέντρα, κέντρα υγείας, αλλάζοντας τη μαρκίζα. Βαφτίζεις το κρέας ψάρι και κάνεις νομοσχέδιο Υπουργείου Υγείας στην καημένη την πατρίδα μας.
Επίσης, βλέπω πολλά μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας κ.λπ. και αναρωτιέμαι, αν πήρε είδηση κανείς ότι δεν υπάρχει πανδημία. Τι έκτακτα μέτρα είναι αυτά
καλέ μου, αγαπημένε μου κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί μου Υπουργοί και Υφυπουργοί, εκεί πέρα;
Δεν είναι όμως. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι θέμα έκτακτων μέτρων, απλώς αυτός για να μπορέσει να δικαιολογήσει το Υπουργείο αυτόν τον «αχταρμά», γιατί περί «αχταρμά» ….. το νομοσχέδιο αυτό, καταλαβαίνετε και θα πούμε και τι δεν έχει μέσα και λίγο τζατζίκι και λίγο μελιτζανοσαλάτα, βάλαμε και λίγο την πανδημία, να και για τα φάρμακα και λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι. Αυτό εδώ βέβαια, ο «αχταρμάς» στη «αντάρα λέει, ο λύκος χαίρεται».
Ας, δούμε λίγο τις ρυθμίσεις και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενίσχυση Εθνικού Συστήματος Υγείας, τι θα περιμέναμε αγαπημένε μου κύριε Πρόεδρε, να δούμε για την ενίσχυση;
Πόρους. Δίνει αυτό το νομοσχέδιο;
Τους μόνους πόρους που είδα ότι δίνει το νομοσχέδιο αυτό, είναι 2 εκατομμύρια ευρώ στο Ωνάσειο, αφαιρώντας από το ισχαιμικό ΕΣΥ, δυο έγκριτα διαπιστευμένα εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας. Όχι το ενισχύει στην ουσία, το αποδυναμώνει κι άλλο το ΕΣΥ, όπως και από τις άλλες δυο κλινικές που θα δούμε. Ξέρετε αυτά τα όταν αφαιρείς τέτοια ζωτικά σημεία τέτοιους ζωτικούς κλάδους από δύο μεγάλα νοσοκομεία δυστυχώς ακόμα για μερικούς εργάζονται και προσφέρουν έργο στο κοινωνικό σύνολο όπως είναι το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Γεννηματάς. Δηλαδή στην πρώτη θητεία μας όταν από το υπουργείο ότι πουλήσαμε κάποια νοσοκομεία και χαιρόμαστε και παίρναμε τις δόξες από την τρόικα και τώρα αυτά που λειτουργούν έτσι με την προσπάθεια τους φιλότιμο των εργαζομένων και τον κόπο των γιατρών και των υπολοίπων εκεί πέρα πάμε σιγά σιγά να τα διαλύσουμε και αυτά. Ξέρετε τι σημαίνει να αφαιρείς δύο τέτοια έγκριτα εργαστήρια και μάλιστα να τα δίνει στον ιδιωτικό τομέα έστω αυτός τομέας που λέει το Ωνάσειο ξέρω εγώ να τα δίνεις εκεί και να πριμοδότηση και με δύο εκατομμύρια γιατί δεν χρηματοδοτείται το ΕΣΥ με 2 εκατομμύρια. Είναι ο μόνος πόρος που αναφέρεται στο νομοσχέδιο αυτό και δίδεται είδατε. Αλλά αυτά ξέρετε τα εργαστήρια είναι κομβικής μπάτσους εξαιρούνται από μεταμοσχεύσεις είναι τα μόλις 20 αγαπημένα μου και δεν είναι η χειρουργική επέμβαση είναι και χειρουργική επέμβαση. Είναι και τα χειρουργικά κάτι είναι και το εργαλείο δότες και το διοικητικό προσωπικό αλλά κυρίως ένα μεταναστευτικό κέντρο είναι κυρίως το εργαστήριο του το εργαστήριο στο συμβατότητας και ανοσολογίας γιατί αυτό θα βρει στο συμβατότητας αυτό θα βρει αν ταιριάζει ένα μόσχευμα με έναν άλλο. Παραδείγματος χάρη στις μεταμοσχεύσεις των νεφρών οι μεταμοσχεύσεις νεφρού παλιά με τον καθηγητή με τον κύριο σπανό γίνονταν για να ξεκουραστούν από τα χειρουργεία της καρδιάς. Είναι μία αναστολή στα όρια της ιατρικής πλευράς και της. Με μια απλή χειρουργική διαδικασία. Αλλά για να πετύχει ένα μόσχευμα είναι ιατρικό το οποίο είναι φοβερά τριγωνικά τα νεφρά πρέπει όλα να υπάρχει ένα εργαστήριο που πρέπει να το να το κρατάς να βλέπεις ότι τα γονίδια είναι τακτοποιημένα και τα λοιπά. Και πέρα από το ότι από τις επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις κρύβεται αυτό το εργαστήριο στο εργαστήρια υποστηρίζουν όλο το νοσοκομείο. Είναι δυνατόν, να φύγει ένα τέτοιο εργαστήριο από αυτά τα μεγάλα νοσοκομεία πώς εξυπηρετεί παθολογικές κλινικές ή νευρολογικές κλινικές ή. Ειδικές κλινικές όλες αυτές οι κλινικές, δηλαδή, που έχουν νοσήματα του κολλαγόνου αυτοάνοσα νοσήματα όπως υποστηρίζουν. Εγώ το θεωρώ ότι είναι εγκληματικό αυτό να αποτελεί ένα από τα νοσοκομεία. Ευρώ. Ευρώ στο τέλος πάντων σας εξήγησα πριν από τα νοσοκομεία που όντως προσφέρουν με το μέτρο μόνο των γιατρών και των νοσηλευτών αυτά που προσφέρουν να τα αναφέρεις σε κομβικά εργαστήρια. Είναι απαράδεκτο κύριε υπουργέ και απορώ ποιος εγκέφαλος το σκέφτηκε. Αντί να δημιουργήσουμε κλείνουμε αντί να και να παράξουμε καταναλώνουμε και αυτά που έχουμε.
Επίσης για τα νομοθετήματα που παρατείνονται πάνω από 67 έτη, τα είπαν οι συνάδελφοι. Δηλαδή, καταντάει αστειότητα. Διώχνουμε τους νέους στη Γερμανία, στην Αγγλία, κ.λπ. και θα κρατήσουμε εδώ τους ηλικιωμένους. Δεν αμφισβητούμε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, την εμπειρία, η εμπειρία είναι αναντικατάστατη, αλλά ο μεγάλος συνάδελφος δεν θα μπορέσει να βγάλει εφημερίες, νυχτερινά και την άλλη μέρα να μπορεί να αποδώσει στο χειρουργείο και να βοηθήσει στο ΕΣΥ που όντως χειμάζεται κάθε μέρα. Πρέπει να φέρετε νέους. Υπάρχουν νέοι, αγαπητοί μου, που αν διαβάσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου τα βιογραφικά τους θα τα σέβονταν, εδώ πέρα στην Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν στον ήλιο μοίρα και μου λέτε θα κρατήσουμε τους 67χρονους, τους 70χρονους, τους 80χρονους, πιθανόν και τους 90χρονους συναδέλφους. Είναι πράγματα αυτά; Απορώ και εξίσταμαι.
Επίσης, θέλω να πω για τα φάρμακα. Τα φάρμακα θέλω να πω ότι είναι το μέσο με το οποίο επιδρά ο γιατρός στον ασθενή. Δεν είναι μόνο κόστος τα φάρμακα, αγαπητοί μου συνάδελφοι. Βλέπω κάτι μπακάλικα που αναφέρθηκαν, από 1 ευρώ έως 5 ευρώ θα κόβουμε ένα ευρώ, από 5 ως 15 ευρώ θα κόβουμε το 40%, από 15 ευρώ έως 30 ευρώ μέχρι 60%, όπου γενικότητες εκεί και οι επιπολαιότητες. Βλέπω ένα μπακαλίστικο νομοσχέδιο στα φάρμακα. Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι. Όμως, έχει και κάτι πονηρό, κύριε Πρόεδρε, ποιες εταιρείες θα ευνοηθούν; Σε ποιες θα κόψουμε το 5; Σε ποιες το 15 και σε ποιες το 60; Αυτά όλα πρέπει να απαντηθούν. Το φάρμακο είναι ιερό, δεν πρέπει επίσης ορισμένες εταιρείες όταν πουν εσύ θα πας να τους κάνεις clawback 50% και 60%, μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα ως προς την ποιότητα. Λογικό δεν είναι; Αν πάτε εσείς και πουλάτε το προϊόν σας 100 ευρώ και έρχεται ο άλλος και σου λέει σου κόβω τα 60 ευρώ. Σου λέει ξέρεις προϊόν για 40 ευρώ; Πάρε αυτό. Και αυτό το προϊόν μπορεί να είναι υποβαθμισμένο ή ανεπαρκής. Είναι ο ελληνικός πληθυσμός για τέτοιες αλχημείες και για μάγους μαθητευόμενους; Φτάνει. Βλέπετε ότι έχουμε τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία όπως τα λέτε και ίσως σε αυτό εντός εισαγωγικών να σας δώσω δίκιο, είμαστε πράγματι και βλέπουμε ότι νομοθετούμε σε καταστάσεις πανικού, σε καταστάσεις πολέμου, σε καταστάσεις σαν να υπάρχει πανδημία. Δεν νομοθετούμε νορμάλ, πώς να το κάνουμε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για τα φάρμακα.
Το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, εισάγει προς συζήτηση και περιέχει ρυθμίσεις για τους γιατρούς, για τους φαρμακοποιούς, για το ΕΣΥ, όπως ρύθμιση του καθεστώτος απασχόλησης ειδικευόμενων γιατρών οδοντιάτρων, την παρακολούθηση αξιολόγησης φαρμακευτικής δαπάνης, την παράταση της παραμονής των ιατρών στο σύστημα υγείας και σε αυτά όλα αναφέρθηκα. Επίσης, όμως, και στην ενίσχυση της λειτουργίας του Ωνασείου, το οποίο το κάναμε νοσοκομείο προχθές και τώρα θα του δώσουμε και το εργαστήριο ανοσιολογίας και ιστοσυμβατότητας για τις μεταμοσχεύσεις. Δεν είναι, όπως πολύ σωστά είπαν οι συνάδελφοι, άλλο ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας; Δεν ξέρω πού το πάτε. Νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός έχει χρήματα και δεν τα δίνει; Δεν έχει χρήματα ο ελληνικός λαός. Άλλωστε, είναι στην Ευρώπη η δεύτερη χώρα που ο Έλληνας ασφαλισμένος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Νομίζω πρώτη είναι η Ρουμανία, δεύτεροι είμαστε εμείς. Δηλαδή, δείχνει την ανεπάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας που βασίζεται σε δωρεές, σε τέτοιες αλχημείες και σε τέτοια νομοσχέδια.
Κάτι άλλο όμως που δεν θέλω να μου διαφύγει σε αυτή μου την αγόρευση για αυτή την φάση τώρα του νομοσχεδίου είναι ό,τι αφορά, κύριε Πρόεδρε, το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» το νεοσυσταθέν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου παρακαλώ του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη η ΕΛΠΙΔΑ».
Μα, ρωτήσατε τους εργαζόμενους πώς θα γίνει αυτό το πράγμα δηλαδή;
Θα τους παίρνετε χωρίς να τους ρωτήσετε;
Είδα στα σχόλια ότι οι γιατροί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους.
Χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση, χωρίς να ρωτήστε κανέναν παίρνετε Τμήματα και αποδυναμώνετε, αποψιλώνετε νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ», αποψιλώνετε τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ αυτά που λειτουργούν, έτσι όπως λειτουργούν, όπως σας είπα, με τον κόπο και τον πόνο των συναδέλφων εκεί πέρα και τα μεταφέρετε στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου;
Το Υπουργείο φέρνει ένα ακόμα νομοσχέδιο που διχάζει την Ιατρική Κοινότητα με την προχειρότητα, με σοβαρές ασάφειες, με ανεπάρκειες και χωρίς σχεδιασμό, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των εργαζομένων.
Μιλάτε για ενίσχυση του ΕΣΥ, για προστασία της δημόσιας υγείας και για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Όλα αυτά παραμένουν, δυστυχώς, ευχολόγια στο παρόν νομοσχέδιο, γιατί, όπως σας είπα, ούτε προσλήψεις πάλι ούτε πόρους, αλλά παίρνουμε από εδώ και ανακατεύουμε την τράπουλα, έτσι όπως μας συμφέρει, έτσι όπως συμφέρει τους φίλους μας.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, που φέρατε προς ψήφιση δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα του ΕΣΥ, αυτό είναι βέβαιο και δεν δίνει καμία λύση στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Αντίθετα, προβλέπουμε – σας τα ανέφερα – ότι θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα. Περιέχει δε και σκανδαλώδεις διατάξεις, όπως τη διάταξη η οποία μετονόμασε το Κέντρο σε Νοσοκομείο και μετέφερε υποχρεωτικά γιατρούς και νοσηλευτές στο νεοσυσταθέν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, η μεταφορά των οποίων γίνεται – ακούστε το αυτό – χωρίς τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων. Δηλαδή, άλλος πίστευε ότι θα δούλευε στο Νοσοκομείο και βρέθηκε σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Αποψιλώνετε, λοιπόν, έτι περαιτέρω και υποβαθμίζετε τα Νοσοκομεία. Μεταφέρετε το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» χωρίς να ρωτήσετε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, γιατί αυτά τα τμήματα – ξέρετε – είναι αλληλένδετα. Δεν μπορείς να πάρεις έτσι ένα Τμήμα από ένα Νοσοκομείο, γιατί αλληλοεξαρτώνται τα Τμήματα στα Νοσοκομεία. Ξέρουν ότι εκεί υπάρχει ένα Παιδογκολογικό, άρα αφαιρώντας αυτό το Τμήμα, φέρνουμε σε δυσκολία και άλλα Τμήματα, όπως τα Εργαστηριακά που βασίζονται σε αυτά τα Τμήματα, και άλλα Τμήματα, χωρίς ποτέ η Διοίκηση να έχει συμφωνήσει, έστω και να εκφράσει επίσημα την άποψή της. Αρνείστε πεισματικά να κάνετε διάλογο με την Ιατρική Κοινότητα, τους γιατρούς οι οποίοι δίνουν πραγματικό αγώνα να καλύψουν τα κενά του συστήματος.
Με μια διάταξη και ελαφρά τη καρδία μετατρέπετε τους θαλάμους νοσηλείας σε Νοσοκομείο χωρίς προετοιμασία, χωρίς υποδομές, χωρίς προσωπικό χωρίς τίποτα. Εάν σκεφτούμε τι περιέχει η έννοια «νοσοκομείο» το νοσοκομείο είναι ένα ενιαίο σύνολο. Θα πάει κάποιος εκεί για να βρει την υγειά του, θα έχει και τον ακτινολόγο του, θα έχει και τον αιματολόγο, θα έχει και τον διαβητολόγο του, θα έχει και τον πνευμονολόγο του για να κάνει μια εκτίμηση, όταν χρειαστεί μια χειρουργική επέμβαση κ.λπ., δηλαδή, την πλήρη ιατρική φροντίδα που σας είπα με όλες τις Ειδικότητες Ιατρικής.
Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι χάνουν οι λέξεις, πλέον, το νόημά τους με αυτού του τύπου νομοσχέδια που καλούμαστε με αυτό τον τρόπο, με ταχύτητα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ουσιαστικά να ακούγεται μια δεύτερη γνώμη, αλλά να αποφασίζουμε και διατάζουμε. Αναρωτιόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα για όλες αυτές τις αλλαγές;
Πραγματικά δεν βλέπω ποια είναι η σκοπιμότητα να εισάγετε ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια στις νοσηλείες των ασθενών με καρκίνο;
Μη γένοιτο, μη γένοιτο κάτι τέτοιο και μάλιστα σε νεοπλάσματα με μικρά παιδιά!!!
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η στόχευση αυτή δεν προάγει την ενίσχυση και τη βελτίωση των Υπηρεσιών του πολύπαθου ΕΣΥ, αλλά συμβάλλει στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ, στην προχειρότητα και στο διχασμό του έμψυχου υλικού. Άμα δείτε στα σχόλια ο ιατρικός κόσμος έχει διχαστεί, γίνονται απίστευτα σχόλια και σας καλώ να τους ρίξετε μια ματιά.
Επιχειρείται, λοιπόν, μια προσπάθεια μετακίνησης και κατάργησης του Νοσοκομείου «ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ», της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή, γιατί είναι δημόσια περιουσία το Νοσοκομείο και οι υποδομές του, καθώς και του προσωπικού του στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της ιατρικής διαχείρισης του καρκίνου στην παιδική ηλικία.
Εγώ αισθάνομαι ντροπή γι’ αυτά τα νομοσχέδια. Ανακρίβειες, ασάφειες του νομοσχεδίου, δείχνουν για μια ακόμη φορά την προχειρότητα στη σύνταξή του από ανθρώπους που πιστεύω πως δεν γνωρίζουν τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία. Δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν και γιατί ακριβώς μιλάνε, γιατί αν γνώριζαν είναι βέβαιο ότι δεν θα το έκαναν.
Φυσικά, για μία ακόμη φορά, είναι πια κοινός τόπος στη νομοθέτηση σας η απουσία οποιασδήποτε χρηματοδότησης για την δημιουργία νέων τμημάτων νοσοκομείων, όπως τα αποκαλείτε εσείς. Αντίθετα, αφαιρούνται ολόκληρα τμήματα, αποψιλώνετε ό, τι έχει μείνει από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που υποτυπωδώς λειτουργούν.
Για τόσο κρίσιμες αλλαγές και δεν αναφέρεται πουθενά η χρηματοδότηση από το κράτος.
Πώς θα κάνετε νοσοκομείο χωρίς πόρους;
Μάλιστα, ογκολογικό νοσοκομείο μόνο με δωρεές;
Ερωτήματα που, μάλλον, θα μείνουν αναπάντητα.
Θυμίζω μια παροιμία που λέει «ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια».
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.