ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Πώς ενισχύεται το ΕΣΥ όταν αυξάνεται η επιχορήγηση 2 εκ. ευρώ στο Ωνασείο και αφαιρούνται από το ισχαιμικό ΕΣΥ, ενώ παράλληλα δύο έγκριτα εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας κλείνουν από το ΕΣΥ για να ανοίξουν στο Ωνάσειο;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Στον κύριο Γιαννακό, επειδή, ξέρω, ότι γνωρίζει καλά τα θέματα θα ήθελα μια ερώτηση για  να ακούσει ο ελληνικός λαός. Ποια είναι η εκτίμησή σας κύριε Γιαννακέ, όταν από ένα νοσοκομείο αφαιρούνται εύρωστα τμήματα και κλινικές;

2. Δύο μεγάλα νοσοκομεία θα χάσουν 2 εύρωστα εργαστήρια που ξέρετε ότι δεν είναι μόνο για τις μεταμοσχεύσεις. Τα είχαμε πει στην προηγούμενη μου αγόρευση και τα ανέλυσα διεξοδικά. Τι γίνεται με τις διασυνδέσεις και με τα άλλα τμήματα;

3. Πόσο θα υποβαθμιστεί η λειτουργία των νοσοκομείων όταν αφαιρούνται 2 τέτοια εύρωστα εργαστήρια και 2 ογκολογικές κλινικές;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ από τον, κ. Μιχαήλ Γιαννακό (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων)

ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων): Έχουμε γυρίσει όλες τις υγειονομικές μονάδες των νήσων, των άγονων περιοχών. Ένα αίτημα όλων των γιατρών που θεωρούν ότι θα βοηθήσει στη στελέχωση είναι και η μείωση της παραμονής από 5 χρόνια στα 3, γιατί ο γιατρός πιο εύκολα θα πειστεί, όταν ξέρει ότι θα παραμείνει 3 χρόνια να πάει σε ένα νησί να δουλέψει, παρά όταν είναι 5. Μετά αλλάζουν οι συνθήκες ζωής του και μπορεί να επιλέξει να μείνει μόνιμα, αλλά θέλει να έχει την επιλογή στα 3 χρόνια, αν δεν του αρέσει κάτι να φύγει και αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο τέλος.

Σχετικά με την χρηματοδότηση -την ερώτηση- σαφώς και αν η χρηματοδότηση ήταν μεγαλύτερη θα είχαμε καλύτερη στελέχωση των μονάδων, θα είχαμε καλύτερη χρηματοδότηση κατ’ έτος, θα είχαμε περισσότερα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής για τους επαγγελματίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα ανακόπταμε το κύμα φυγής στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό που προσφέρουν πολύ καλύτερες συνθήκες δουλειάς και απείρως καλύτερες αμοιβές από ό,τι εμείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τους επαγγελματίες.

Σχετικά με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τη σύνδεση με τις ανεπτυγμένες κλίνες έχουμε να παρατηρήσουμε το εξής. Οι οργανισμοί εδώ των νοσοκομείων είναι 12ετίας, από το 2012 και μάλιστα κάποια δεν έφτιαξαν και το 2012 οργανισμούς και είναι πάνω από 20 και 30 χρόνια. Πολλές δραστηριότητες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί δεν περιλαμβάνονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων. Θα πρέπει λοιπόν σαφώς και οι διοικήσεις να συνδεθούν με τις ανεπτυγμένες κλίνες, αλλά όμως θα πρέπει να φτιάξουμε νέους οργανισμούς στα νοσοκομεία που να αποτυπώνουν τις δραστηριότητες που σήμερα λειτουργούν, με μια παρατήρηση όμως ότι εδώ στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Δηλαδή δε χρειαζόμαστε να μειώσουμε τις κλίνες, χρειαζόμαστε περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες.

Ρωτήθηκα νομίζω για τις μονάδες ψυχικής υγείας. Μάλλον τις ΜΚΟ ο θα εννοεί ο Βουλευτής που ρώτησε γιατί στα νοσοκομεία είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ισχύει κύμα φυγής γιατί -δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση- εδώ εμείς έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι πολλές ΜΚΟ οι οποίες φτιάχνουν ή ιδρύουν μονάδες αποασυλοποίησης λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα από εθνικούς πόρους και κοινοτικούς, με αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα. Θα πρέπει και καλύτερος έλεγχος να υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας να συστήσουν περισσότερες δομές αποασυλοποίησης στην κοινότητα.

Σχετικά με τα ογκολογικά νοσοκομεία εκεί είπα και στην πρωτολογία μου ότι οι ογκολογικές μονάδες του «Αγία Σοφία» είναι πρότυπο λειτουργίας και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίε. Εμείς δεν κατανοούμε πραγματικά γιατί θα έπρεπε αυτές να ξεχωρίσουν σε ένα ξεχωριστό νοσοκομείο διασυνδεδεμένο με τα Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και μάλιστα ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Θα έπρεπε να παραμείνουν τμήματα του νοσοκομείου, η λειτουργία τους είναι άψογη μέχρι σήμερα ή αν ξεχώριζαν, γιατί θα έπρεπε να γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ένα νοσοκομείο και όχι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου; Εκεί εμείς συνεχώς προβάλλουμε τις ενστάσεις μας για την αποφυγή ιδιωτικοποίησης του συστήματος.