ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης: Πολιτικές του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό – Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2027.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους, καλεσμένους. Η ουσία εμάς μάς ενδιαφέρει που είστε εδώ και μας παρουσιάσατε αυτά τα θέματα.
Πραγματικά, η Ελλάδα είναι μια χώρα, που υπάρχει μία ακόμη Ελλάδα στο εξωτερικό. Αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος για όλους μας, για όλες τις πολιτικές δυνάμεις που τυχαίνει να βρισκόμαστε, αυτή την ώρα, εδώ. Και είδα τις προθέσεις και αυτής της Επιτροπής και όλων των συναδέλφων από όλα τα κόμματα. Διατυπώθηκαν πραγματικά «χρυσά πράγματα», «μαργαριτάρια», που όλοι δείχνουν τον πόνο, την αγάπη, τη σκέψη και τη δύναμη που έχει ο Απόδημος Ελληνισμός και τον ρόλο που μπορεί να παίξει, σε μια δεδομένη στιγμή για τα συμφέροντα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και μέσω του επαναπατρισμού όλου αυτού του «ποταμού» ανθρώπων που έφυγαν.
Άλλοι το υπολογίζουν και πάνω από εκατομμύριο και μάλιστα σε μια παραγωγική ηλικία, στην ηλικία δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κανείς, να εργαστεί, να δουλέψει, να κάνει οικογένεια, να κάνει παιδιά. Αυτό το κομμάτι, αυτή η γενιά των 25 με 40 – 45 χρόνων, δυστυχώς από τα εγκληματικά μνημόνια, – και όσοι υπογράψατε εδώ πέρα μέσα αναλογιστείτε τις ευθύνες σας – έφυγε στο εξωτερικό.
Παρόλο όμως τη δυναμική αυτής της Επιτροπής και τα όλα όσα ακούγονται, θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε να πω· η αίσθησή μου είναι, εύχομαι και ελπίζω να κάνω λάθος, ότι οι προτάσεις στρατηγικής που υπάρχουν είναι πολύ γενικές, πολύ ασαφείς, δίχως να μπουν προτεραιότητες, δίχως δεσμεύσεις και κυρίως χωρίς να οριστούν επί της ουσίας χρηματοδότηση και φορείς που θα τα υλοποιήσουν όλα αυτά που είπαμε. Γίνεται κάτι χωρίς να έχουμε κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς και προγραμματισμό; Αυτό δεν το είδα σε αυτή την Επιτροπή. Δεν ξέρω αν οι συνάδελφοι έχουν αποκομίσει κάτι διαφορετικό. Επίσης, δεν αναφέρονται στάδια υλοποίησης, στόχοι, οι πόροι, οι φορείς, όπως είπαμε. Καλά τα σχέδια, καλές και οι περιγραφές, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει υλοποίηση, χρονοδιάγραμμα, καθώς επίσης και πρόβλεψη χρηματοδότησης, αλλιώς παραμένει όλο ένα επικοινωνιακό σχέδιο όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με το λεγόμενο brain drain.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέψουμε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα στήριξης των ανωτέρω θεσμών και πρόβλεψη συγκεκριμένων πόρων ως προς τις προτάσεις του σχεδίου. Υπάρχει δυσκολία στο να αξιολογήσουμε, καθώς όλα όσα αναφέρονται όπως είπαμε είναι γενικά.
Για τη γλώσσα. Πόσες φορές έχουμε αναφερθεί εδώ ότι πρέπει να την ενισχύσουμε; Όλοι το πιστεύουμε. Για την ενδυνάμωση των ελληνόφωνων σχολείων και μονάδων με παράλληλη ενίσχυση ελληνομάθειας, βλέπω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός. Και διαβάζω ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός για την ελληνόγνωση εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 80% με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων και στην ποιότητα εκπαίδευσης που προσφέρουν σύμφωνα με την έκθεση των Ελλήνων ομογενών στη Γερμανία, για την προώθηση της ελληνόγνωσης εκπαίδευσης. Και αναφέρεται μάλιστα στην έκθεση, ότι ο αριθμός των Ελλήνων λόγω της κρίσης στη Γερμανία έχει φτάσει 600.000 και περιλαμβάνει υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, επιστήμονες και επαγγελματίες που επιθυμούν μάλιστα μερικοί από αυτούς με την πάροδο του χρόνου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πραγματοποιώντας το πολυπόθητο brain gain. Παρ όλα αυτά τα σχολεία και ο γενικός προϋπολογισμός που θα μπορούσαν να ενισχυθούν μειώθηκαν κατακόρυφα όπως σας είπα 80%.
Πώς θα πετύχουμε λοιπόν τον επαναπατρισμό των επιστημόνων εάν δεν λύσουμε τα προβλήματα της γλώσσας και της εκπαίδευσης που είναι τα βασικά για την ομογένεια; Όπως είπε εδώ ο συνάδελφος, δεν θα ξέρουν ότι παππούς τους ο προπάππους τους ήταν Έλληνας. Η γλώσσα είναι το βασικό στοιχείο που μας ενώνει. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, καθώς και άλλα πράγματα βέβαια, όπως η παράδοση και τα λοιπά.
Μόλις έφυγε και ο κ. Καραθανάσης. Ήθελα να πω αναφορικά με την επιστολική ψήφο που είπαμε για τους απόδημους, το εκλογικό δικαίωμα. Θέλω να παρατηρήσω, ότι είναι έντονο το αίτημα των αποδήμων μας και όλων μας, να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου. Η επιστολική ψήφος όμως ως μοναδικός τρόπος ψηφοφορίας, χωρίς προηγούμενα να έχουν καταγραφεί ο αριθμός των ψηφοφόρων, η χώρα που βρίσκονται, χωρίς να γίνει κυρίως το πονηρό της εκκαθάρισης των μητρώων από χιλιάδες πεθαμένους και τα λοιπά, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο απάτης και νοθείας. Ακόμη θα έπρεπε να δοθεί δικαίωμα στους αποδήμους Έλληνες να μπορούν να επιλέξουν αν θα μπορούν να ψηφίσουν σε κάλπη ή όχι και το πώς θα μετρηθούν οι ψήφοι.
Τέλος, συμπερασματικά να μην σας τρώω το χρόνο. Θα ήθελα να πω, ότι αντί να δημιουργούμε νέες πλατφόρμες καταγραφής όπως προβλέπει το σχέδιο που ακούσαμε, ας δώσουμε ουσία, ας δώσουμε απτά προγράμματα με χρηματοδότηση για τα ελληνικά σχολεία, για καλούς δασκάλους σε αυτά που θα προωθήσουν τον ελληνισμό σε αυτές τις χώρες. Αντί να φτιάχνουμε φόρουμ ενημέρωσης των νέων που έχουν μεταναστεύσει για τα ανεπαρκέστατα κίνητρα επιστροφής τους, ας ενισχύσουμε τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Που εδώ στην πατρίδα μας βλέπουμε επιστήμονες, βλέπουμε στρατιωτικούς, βλέπουμε αστυνομικούς, να κάνουν δεύτερη δουλειά να μοιράζουν πίτσες το βράδυ. Πώς θα τους πούμε να έρθετε εσείς πίσω; Τι θα κάνουν αν δεν κάνουμε εμείς τα βασικά αγαπητοί μου συνάδελφοι; Να βελτιώσουμε λίγο το βιοτικό μας επίπεδο.
Ας ενισχύσουμε λοιπόν τους μισθούς που θα προστατεύσουν από την εργοδοτική αυθαιρεσία των όσων εργάζονται εδώ στην Ελλάδα.
Οικογενειακή στήριξη. Το ρεύμα, το νερό. Είμαι πολύτεκνος και κάθε τόσο μου έρχονται μπιλιετάκια από τους πολυτέκνους που λένε ότι πληρώνουν ρεύμα και νερό όσο έχει όσο έχει αυτός που έχει πισίνα. Οι πολύτεκνοι με 10 – 12 παιδιά πληρώνουν το ίδιο νερό. Ντροπή. Έπρεπε να τους επιδοτούνται και όχι να τους ζητούνται τόσα χρήματα. Πώς θα τους προσελκύσουμε απ’ έξω;
Επίσης, οικογενειακή στήριξη κράτους πρόνοιας με τη δημόσια υγεία είναι πολύ σημαντικό. Πως θα έρθει ένας ενήλικας αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα της γέννας και τα συναφή;
Αντί λοιπόν να φτιάχνουν μητρώα οργανώσεων και αδελφοποίησης πόλεων ας στηρίξουμε τους Έλληνες του εξωτερικού για να ενταχθούν και να αναδειχθούν στους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς στις χώρες υποδοχής τους. Να στερεωθούν εκεί και μετά τους στέλνουμε εδώ πέρα. Αντί να πληρώνουμε πλατφόρμες καταγραφής των ομογενειακών οργανώσεων ας τις ενισχύσουμε οικονομικά για να παίξουν τον ρόλο τους. Θέλουμε δράσεις, θέλουμε ουσία κύριε Πρόεδρε, θέλουμε αποτέλεσμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.