ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”»): Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, πραγματικά το προηγούμενο θέαμα δεν μου άρεσε καθόλου και όταν μιλούσε ο συνάδελφος η απαξίωση από τον Υπουργό, αλλά και η όλη στιχομυθία με τον κ. Πολάκη και να ακούγονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Πραγματικά, δεν γνωρίζω αν είναι κακός άνθρωπος ή δειλός ο κ. Πολάκης. Άλλωστε, ο θεός γνωρίζει τις ψυχές των ανθρώπων. Όλοι έχουμε περιορισμένη αντίληψη για κάθε άνθρωπο, δεν μπορούμε να ξέρουμε όλη την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Αλλά τα ποσά που ανέφερε, κ. Πρόεδρε, ο κύριος Πολάκης πραγματικά είναι ιλιγγιώδη και προκαλούν ίλιγγο. «Ο Θεός και η ψυχή» των ανθρώπων που τα χειρίζονται αυτά να μην αδικείται ο ελληνικός λαός.
Αυτό σκεφτόμαστε. Γιατί χθες ο συνάδελφος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχουν παιδιά και πολύτεκνες οικογένειες τα οποία δεν μπορούν να πάνε σχολείο, γιατί δεν έχουν ένα ζευγαράκι γυαλιά να βάλουν για να πάνε να παρακολουθήσουν το μάθημα κι εμείς εδώ μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα στοίχιζε για όλη την επικράτεια της χώρας λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ και υπαινίσσονταν εδώ «ρεμούλες» πολλών εκατομμυρίων. Δεν επανέρχομαι σε αυτό το θέμα, «ο Θεός και η ψυχή» των ανθρώπων που ασχολούνται με το δημόσιο χρήμα. Μόνο αυτό λέω.
Έρχομαι στο νομοσχέδιο, «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης». Βλέποντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, που την προηγούμενη φορά μέχρι ένα σημείο, νομίζω μέχρι το άρθρο 30, τα ανέλυσα, θα πω τα βασικά. Πάρα πολλά πράγματα σε ένα νομοσχέδιο και ετερόκλητα. Μου θυμίζει αυτό το «λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμένοι». Επί του σκοπού και επί του αντικειμένου είμαστε αρνητικοί για το νομοσχέδιο, κ. Πρόεδρε.
Για τα οδοντιατρικά που είπα και χθες και σε σχέση με αυτά που είπαμε και για τα οφθαλμολογικά, νομίζω για τα οφθαλμολογικά είναι το άρθρο 39 που λέει να πουλιούνται τα γυαλιά και τα υγρά των φακών επαφής από τα φαρμακεία, έχω να πω ότι κι εδώ πρέπει να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε μια ειδικότητα, που μάλιστα είναι και πανεπιστημιακού επιπέδου, για να μην θρηνήσουμε και «βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια» των ανθρώπων του λαού μας.
Για τα πρώτα 5 άρθρα που αναφέρονται στην οδοντιατρική φροντίδα. Εκεί θα ήθελα να επισημάνω και να επιστήσω την προσοχή του Υπουργείου. Είναι ένα μείζον θέμα για την ποιότητα της φροντίδας και της πολιτικής ευαισθησίας του Υπουργείου Υγείας που προσφέρει σε ένα λαό η στοματική υγιεινή. Και, όπως ξέρετε, στη στοματική υγιεινή κορυφαίο ρόλο παίζει η οδοντιατρική φροντίδα.
Όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, πάνω από το 90% με 95% της δραστηριότητας γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις ένα 5% στο δημόσιο. Αυτό λέει πολλά, κ. Πρόεδρε. Μένουνε τα παιδιά ακάλυπτα χωρίς οδοντίατρο, χωρίς να μπορούν να μπούνε εμφυτεύματα, χωρίς να μπορούν να μπουν ξένες οδοντοστοιχία. Αυτό έχει, όπως σας ανέλυσα την προηγούμενη φορά, επιπτώσεις σοβαρές στην πορεία της ζωής του ανθρώπου γιατί επηρεάζει το πεπτικό, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό και άλλα συστήματα. Άλλωστε, και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όταν έχεις πρόβλημα σοβαρό με την οδοντοστοιχία σου δίνει ένα βαθμό αναπηρίας.
Περνάω στα υπόλοιπα άρθρα. Για το άρθρο έξι, είναι πάγια η θέση μας, είμαστε αρνητικοί. Μόνο στην περίπτωση που το επιτρέπει, ας πούμε σε άγονες περιοχές και σε νησιωτικές περιοχές, θα μπορούσε να παραμείνουν ηλικιωμένοι συνάδελφοι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί μέσα από αυτή την πολιτική να κάνει το «brain gain», όπως είπε και ο κ. Υπουργός.
Πώς θα γίνει brain gain, όταν θα αφήσεις τους ήδη ανθρώπους τους κρατούντες πάλι σε αυτή τη διευθυντική θέση; Ελπίζω να μην το κάνετε γιατί οπωσδήποτε οι προηγούμενες γενεές των γιατρών που έρχονται να κατακτήσουν μια θέση συντονιστού διευθυντή θα απογοητεύονται και θα φύγουν ή στον ιδιωτικό τομέα ή θα φύγουν στο εξωτερικό, δηλαδή θα αποβεί σίγουρα σε κακό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επίσης, όπως είπαμε, ούτε και για τους συναδέλφους δεν θα είναι καλό, δεν θα είναι καλό για την ανταγωνιστικότητα, σε αυτή την ηλικία ποιος μπορεί να αντέξει την ένταση, τον όγκο των περιστατικών, την ένταση μιας εφημερίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Επίσης τα νομοθετήματα, τα οποία αναφέρονται στα της πανδημίας και στο επείγον του χαρακτήρα και τα λοιπά, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε γιατί ακόμα μιλάμε με όρους πανδημίας και θέλω να το καταγγείλω, ακόμη μια φορά αυτό από την Επιτροπή μας. Πρέπει να ξεφύγει το μυαλό πλέον των πολιτικών που ασχολούνται με την υγεία με θέματα υποχρεωτικότητας, πανδημίας και τα τοιαύτα, γιατί μόνο κακό κάνουν και δεν ξέρω ποιους εξυπηρετούν.
Το παρόν νομοσχέδιο επίσης δεν συνιστά ενίσχυση του ΕΣΥ, μάλιστα επισήμως και μπροστά στα μάτια μας αφαιρεί 2 ογκολογικές κλινικές, ιστορικές ογκολογικές κλινικές, από 2 μεγάλα και σοβαρά νοσοκομείa των Αθηνών, το «Αγλαΐα Κυριακού» και το «Αγία Σοφία», είπαν οι συνάδελφοι πόσο σημαντικές κλινικές αφαιρεί, τις αρπάζει από το ΕΣΥ και τις πηγαίνει σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με το πρόσχημα ότι αυτά τα πρόσωπα είναι πολύ καλύτερα, πιο ευέλικτα, μπορεί να αποδώσουν. Εμείς δεν το ενστερνιζόμαστε αυτό, ο καλός πολιτικός πρέπει και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να τα κάνει να αποδώσουν πολύ περισσότερο από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα τελευταία λεπτά αυτής της μικρής ομιλίας στην Πρόεδρο της «Φλόγας» που σαν κραυγή αγωνίας σας είπε ότι κάθε χρόνο έχουμε 330 με 350 περιπτώσεις νέων ογκολογικών νεοπλασιών. Δηλαδή 330 παιδάκια μπαίνουν σε έναν πολύ δύσκολο στίβο που δεν μπορούν να τον αντέξουν οι ώμοι των παιδιών και της οικογένειας και θέλουν οπωσδήποτε τη συμπαράσταση και την αρωγή της Πολιτείας και μάλιστα παρ’ όλη την πρόοδο της επιστήμης 1 στα 4 δηλαδή το 25% από αυτά τα παιδάκια τον επόμενο χρόνο δεν θα υπάρχουν.
Για αυτό η Πολιτεία οφείλει να στείλει το πιο φιλάνθρωπα και τα πιο οικτίρμονα σπλάχνα της σε αυτές τις κατηγορίες και άκουσα με δέος τον Υπουργό χθες να λέει «μα μπορούν να πάνε περπατώντας, είναι δίπλα…», λέει, «…το νοσοκομείο». Μα τι λέτε, τι λέτε; Μιλάμε για νεοπλασματικές κλίνες και όχι για περιπατητικούς ασθενείς. Υπάρχει περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, όταν τα νοσήματα φτάσουν σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η αναπνευστική ή η κυκλοφορική λειτουργία, τα άτομα αυτά δεν μπορούν ούτε καθιστά ούτε και ξαπλωμένα, δίνουμε εντολή οι γιατροί ούτε στρώσιμο της κλίνης να μη γίνει και όχι να μπορούν να πάνε να κάνουν μια ακτινογραφία, γιατί αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις, όπως είναι τα πνευμονικά αποστήματα, ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, πνευμοθώρακες, υποτάσεις, που πρέπει όλα αυτά να αντιμετωπιστούν. Σκεφτείτε το σοβαρά αυτό που πάτε να κάνετε.
Τέλος, για το εργαστήριο θεωρούμε ότι σίγουρα δεν πρέπει να κλείσουν 2 έγκριτα με ευρωπαϊκή πιστοποίηση εργαστήρια ιστοσυμβατότητας και ανοσολογίας. Είμαστε υπέρ του να γίνουν μεγάλα, αλλά να μην κλείνουμε και τα υπάρχοντα, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας στο χρόνο.