ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”»): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα, θα αναφερθώ σε ένα άλλο ζήτημα που ενημερώθηκα από ‘χθες ότι 80 χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι, «αδελφοί μας», την ώρα αυτή που μιλάμε, βρίσκεται η ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο, στο Χαλέπι. Πριν από μια εβδομάδα αυτοί, αγαπητοί μου, πανηγύριζαν με την εικόνα της Αγίας Αικατερίνης της προστάτιδάς τους, στους δρόμους του Χαλεπίου και της Αλεξανδρέττας και σήμερα, βρίσκεται η ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο. Ο «ηρωικός» Μητροπολίτης Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας Εφραίμ, μού φάνηκε σαν άλλος Χρυσόστομος Σμύρνης, αφού είπαν ότι ξέρει ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή του για να δολοφονηθεί από τους ακραίους ισλαμιστές και το πλήθος εκεί που ενθαρρύνει ο Ερντογάν και η Τουρκία, δηλώνει ότι θα παραμείνει στο ποίμνιό του κάτω από όλες τις συνθήκες.

Ο γνωστός δημοσιογράφος, Θανάσης Αυγερινός, είπε ότι Τουρκμένιοι Τζιχαντιστές με την ενθάρρυνση του «φίλου μας», του κυρίου Ερντογάν που κάνουμε τα προγράμματα αυτά, «Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης», ενθαρρύνει τους φανατικούς μουσουλμάνους και παροτρύνει να θανατώσουν εκεί τα Χριστιανικά πλήθη και σας ερωτώ, κύριοι Υπουργοί, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, κύριε Πρωθυπουργέ, τι προτίθεστε να κάνετε, κάτι να φανεί και εμείς σαν μια Χριστιανική χώρα, τι πρέπει να κάνουμε; Πως, θα τους προστατέψουμε; Όπως προστατεύσαμε τους Έλληνες της Μαριούπολης από τα χέρια του Ζελένσκι, δηλαδή τίποτα; Το θέτω στην κρίση σας και στη συνείδησή σας.

Επίσης, σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμΕΑ και εγώ θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου και τη συμπαράσταση της «Νίκη» και εύχομαι η Κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα το κάνει παρ’ όλο που είχαμε προβλήματα σοβαρά, στη χρηματοδότηση των δομών αυτών, της ημερήσιας απασχόλησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, γιατί, επισκέφθηκα στη Θεσσαλονίκη και είπαν ότι έχουν προβλήματα με τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, ακόμα και με τους υπαλλήλους στις πληρωμές εκεί πέρα. Δεν ξέρω αν βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια, γιατί το ποσοστό, αγαπητοί μου, στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, έχουμε 10% ΑμΕΑ, ένα εκατομμύριο και αν βάλετε και τα άτομα της οικογενείας που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας που ασχολείται με αυτή τη συνθήκη.

Είναι πραγματικά οι συνθήκες πολύ δύσκολες. Όταν κατάλαβα, άτομα μου λέγανε ότι «Φανταστείτε να είναι η κουβέρτα δίπλα σου, να κρυώνεις και να μην μπορείς να την τραβήξεις για να ζεσταθείς ή να ζεσταίνεσαι και να μην μπορείς να βγάλεις την κουβέρτα ή τη ζακέτα σου ή να θες να πιείς μια γουλιά νερό». Θέλει κάποιον δηλαδή άνθρωπο, θέλει κράτος πρόνοιας. Άκουσα και αυτό που είπε ένας συνάδελφος πριν από κάτι γονείς, λέει: «Μόλις καταλάβουμε ότι θα έρθει το τέλος μας, θα κάνουμε κι εμείς το απονενοημένο, στο παιδί μας, ο οποίος, έχει υποστεί εγκάρσια διατομή του νωτιαίου μυελού από μια βουτιά» και πράγματι, ο 83χρονος πατέρας τού κουβαλούσε το καροτσάκι.

Πήγα εγώ, αγαπητοί μου συνάδελφοι, να βοηθήσω τον γέροντα, γιατί όταν βγαίναμε από το ίδρυμα, ήταν μια μικρή ανηφοριά και δεν μπόρεσα να κουβαλήσω το καροτσάκι και το πήρε ο γέροντας και το σήκωσε και κατάλαβα αυτό που λέει στο Ευαγγέλιο ότι «ο κάθε άνθρωπος σηκώνει το σταυρό του» και αυτός, ο γέροντας, μπορούσε και εγώ δεν μπόρεσα, φαίνεται, υπήρχε τρόπος. Αυτά ήθελα να πω για τα ΑμΕΑ μας και να περιοριστώ τώρα στο νομοσχέδιο. Κύριοι Υπουργοί, το σχέδιο νόμου που εξετάζουμε σήμερα, δεν εκπληρώνει τους πραγματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι δυο κατά την άποψή μου, η επάρκεια των κατώτατων μισθών, με στόχο την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας και δεύτερον, η προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, όπου η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι χαμηλότερη του 80%.

Είπαμε και σε άλλες μας εισηγήσεις ότι … ένας μισθός αυτό είναι το ιδανικό μέσο συλλογικών διαπραγματεύσεων και ένα 20% και λιγότερο να είναι ο κρατικός παρεμβατισμός. Μετά το μνημόνιο έχουμε τα αντίθετα. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 25% των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση μας ανέπτυξε εδώ έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι ασαφέστατος και δεν προκύπτει από πουθενά αυτός ο κατώτατος μισθός που μας παρουσίασε εδώ ότι θα εξυπηρετήσει αυτούς  τους δυο σκοπούς που σας προανέφερα, δηλαδή, την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου που θα λαμβάνει αυτό τον μισθό.

Δεδομένου της δυσμενούς κατάστασης που περιήλθε η χώρα μας από τα μνημόνια, της ακρίβειας και όλων αυτών  μας κάνουν να αμφιβάλλουμε ότι αυτός ο μισθός θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σκοπό του γιατί ακριβώς δεν είδαμε μια μελέτη. Υπάρχουν μελέτες που έπρεπε να ανατεθούν σε ανθρώπους που ξέρουν από αυτά, να πει ότι τόσο για τα τρόφιμα, τόσο για τη στέγαση, τόσο για την ενέργεια, τόσο συν  τόσο ίσον  τόσο. Δεν το είδαμε αυτό. Είδαμε έναν αλγόριθμο ο οποίος μας ήλθε εκ Γαλλίας παρακαλώ, είναι και σικ βλέπετε η χώρα αυτή, μάλλον για αυτό θα την επικαλεστήκατε  διότι δεν βλέπω άλλο λόγο να μας συγκρίνετε. Ούτε πληθυσμιακά μοιάζουμε  ούτε παραγωγικά μοιάζουμε με τη Γαλλία ούτε η σύνθεση του πληθυσμού και η διάρθρωση της οικονομίας είναι σαν της Γαλλίας.

Το ποσοστό, λοιπόν, κάλυψης από τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα σήμερα είναι 25%, κατατάσσει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση στη λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 με τελευταία την Πολωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μην γελιέστε όμως για αυτό, που  ακούτε  Πολωνία ή Βουλγαρία και χαιρόμαστε, τουλάχιστον είναι δύο χώρες πιο κάτω από εμάς. Μην γελιέστε αγαπητοί μου συνάδελφοι, αυτοί δεν έχουν υποστεί μνημόνια, δεν έχει υποστεί διάρρηξη ο παραγωγικός τους ιστός, δεν έχουν υποστεί την καταστροφή αυτή όλη που έχει υποστεί ο δικός μας πληθυσμός από άποψη σύνθεσης, έχουν φύγει πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι παραγωγικοί, σφριγηλοί άνθρωποι που παράγουν στην οικονομία και έχει μείνει αυτή η σύνθεση του πληθυσμού που μόλις βγεις έξω θα καταλάβεις γιατί  μιλάω, οπότε μην συγκρινόμαστε και λέμε ότι η Πολωνία ή  Βουλγαρία είναι σε χειρότερη θέση.

Σε αυτή  όλος ο  παραγωγικός  της ιστός ολοένα και ανεβαίνει, ενώ εμείς ακόμα αυτό δεν το έχουμε αντιληφθεί. Ο Πρωθυπουργός προχθές είπε ακριβώς την ίδια δήλωση που λέει εδώ και έξι χρόνια, ακόμα οι αριθμοί βελτιώνονται αλλά τα νοικοκυριά δεν το κατάλαβαν. Αν δεν το κατάλαβαν κύριε Πρωθυπουργέ μου σε  έξι χρόνια που κυβερνάτε, πότε θα το  καταλάβουν, στα 60;

Λοιπόν, σύμφωνα με την Οδηγία οι μισθοί είναι επαρκείς, αν είναι δίκαιοι σε σχέση με την κατανομή των αγαθών στα κράτη μέλη και αν διασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στο θέμα αυτό της επάρκειας του κατωτάτου μισθού εσείς φέρατε, όπως σας είπα και πριν, αυτόν τον αλγόριθμο, ένα σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού βασιζόμενοι σε στοιχεία και σε δείκτες οι οποίοι δεν έχουν επαρκώς καθοριστεί. Θα προσδιορισθούν στο μέλλον. Επίσης, σε όλη αυτή τη διαδικασία περιορίζετε τους κοινωνικούς εταίρους σε ρόλο απλά συμβουλευτικό χωρίς δεσμευτικότητα και στη συνέχεια δημιουργείτε δύο επιτροπές, την επιστημονική επιτροπή και την επιτροπή διαβούλευσης, ενώ την ίδια στιγμή μας δηλώνετε ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων παραμένει πολύ ισχυρός στο νέο σύστημα και ρωτάμε από πού προκύπτει αυτό; Αφού  σας είπα ότι 25%  θα συμμετέχουν. Αυτά που αναφέρετε δεν επαληθεύονται δηλαδή στην πράξη.

Ισχυρίζεστε ότι με αυτό το νομοσχέδιο προάγεται η θέση των εργαζομένων στη χώρα, όταν δεν βελτιώνεται η θέση τους ούτε κατ’ ελάχιστον. Η μεταφορά της Οδηγίας είναι ανεπιτυχής και η αναποτελεσματικότητα ως προς τους στόχους επίτευξης. Η πραγματικότητα για τους μισθούς στη χώρα μας και την επάρκειά τους είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το 2024 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση στην περίοδο του 2019-2023, στη διακυβέρνηση σας δηλαδή, η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία.

Επομένως, η Ελλάδα, όχι απλώς συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας αλλά συνεχώς αποκλίνει ταχύτατα από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, δυστυχώς, και από τις περιφερικές χώρες που αναπτύχθηκαν, όπως σας είπα πριν, την ίδια περίοδο ραγδαία.

Τα ευρήματα πολλών από τους δείκτες κοινωνικής βιωσιμότητας στην Ελλάδα δείχνουν να επιδεινώνονται, των κοινωνικών συνθηκών μετά το 2020, ως αποτέλεσμα της επίδρασης της πανδημικής κρίσης, που εκεί η Κυβέρνηση έδωσε, θα μου επιτρέψετε να πω, τα ρέστα της. Θυσιάσατε την παιδεία. Θυμάστε τα παιδάκια που μάθαιναν εκεί μέσα στις οθόνες, ούτε σχολείο ούτε τίποτα, για να μην κολλήσουν κορωνοϊό. Θυσιάσατε την υγεία και το εθνικό σύστημα, τα είπαμε αυτά ενδελεχώς, αλλά και την οικονομία. Κρίση κόστους ζωής επί των ημερών σας με το ρεύμα. Τον προηγούμενο μήνα άκουσα ότι θα δώσετε 100 εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να ενισχύσετε, για να μην ξεσηκωθεί κοινωνική μήνη εναντίον της Κυβέρνησης. Πού πάμε, πού πάμε με τέτοια ακρίβεια;

Βάλατε παντού ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και ο Έλληνας πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα. Για δέστε τα λίγο τα πράγματα. Επιπλέον, ενδεικτικά, το 2023, σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό βρέθηκε, ακούστε το αυτό, το 24,5% του πληθυσμού. Ένας στους τέσσερις, δεν είναι ευκαταφρόνητο. Ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει άσχημα στη χώρα αυτή, όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, σ’ αυτούς που ζούσαν στις πόλεις, ενώ αυτοί που ζούσανε στην ύπαιθρο και σε αγροτικές περιοχές το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο υψηλό, είναι 30,4%. Το ποσοστό των νέων ηλικίας 18 – 24 ετών με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Ελλάδα είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης, την τριετία 2021 – 2023, περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα ανταπεξέρχεται με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών του αναγκών. Το 2023, το ποσοστό των εργαζομένων με σύμβαση μερικής απασχόλησης που αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ήταν στο 22%.  Τα διαθέσιμα στοιχεία δηλώνουν ότι η μεταβολή των ονομαστικών μισθών δεν καλύπτει τη διαφορά με τον πληθωρισμό και η μείωση των πραγματικών μισθών συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, αναδιανέμοντας το εισόδημα σε βάρος της εργασίας.

Πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να μειώσουν την κατανάλωση βασικών αγαθών, ενώ, ταυτόχρονα, οι δαπάνες τους αυξάνονται, δηλαδή ξοδεύουν πολύ περισσότερα. Τα ποσοστά δυσθρεψίας και υποθρεψίας στη χώρα μας αυξάνουν. Ο Έλληνας, δηλαδή, σιτίζεται με υδατάνθρακες, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ., τα ποσοστά στο τραπέζι των πρωτεϊνών, των λευκωμάτων δηλαδή, ιχνοστοιχείων και βιταμινών, έχει κατακόρυφα επιδεινωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουμε μια τάξη που, δυστυχώς, ολοένα και αυξάνει. Είναι η τάξη όχι των ανέργων αλλά των φτωχοποιημένων εργαζομένων και αυτό είναι το λυπηρό.

Ερχόμαστε τώρα να ρωτήσουμε, με βάση αυτά τα στοιχεία, θεωρείτε ότι νομοθετείτε την επάρκεια του κατώτατου μισθού; Οι ρυθμίσεις, δηλαδή, αυτές σε σχέση με τους αυξημένους φόρους και το υψηλό κόστος διαβίωσης, εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους, τους Έλληνες; Η απάντηση ασφαλώς είναι όχι. Το νομοσχέδιο αυτό, κύριε Πρόεδρε, κατά την άποψή μας, δεν αντιμετωπίζει με ουσιαστικές παρεμβάσεις τα φαινόμενα φτώχειας και υλικής στέρησης των εργαζομένων, δε διασφαλίζει ούτε τα ελάχιστα κριτήρια που θέτει η Οδηγία και δεν εγγυάται την επίτευξη του αποτελέσματος και του στόχου που θέτει η Οδηγία. Ευχαριστώ πολύ.