Πριν μερικές μέρες είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ στην Τελετή έναρξης  του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου, προσκεκλημένος από τον Πρόεδρο της IASL και καθηγητή Αθλητικού Δικαίου του ΕΚΠΑΔ, Δημήτρη Παναγιωτόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, με τους οποίους είχα την τιμή και τη χαρά να έχω ολιγόλεπτη συνομιλία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και το μέλος του ΔΣ  της Διοίκησης του ΕΚΠΑ καθηγήτρια κυρία Αθανασία Σμυρνιώτη και ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ενώ παρίσταντο και Σύνεδροι εκτός των Ελλήνων, από αρκετές χώρες, όπως Αμερική, Κίνα, Σαουδική Αραβία και χώρες της Ευρώπης.

Χαιρετισμό  στους Συνέδρους απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος ΣΙΑΣΟΣ, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κύριος Majed Garoub  από τη Σαουδική Αραβία, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού δικαίου Καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Δημήτριος Βερβεσός. 

Εκ μέρους των ξένων Συνέδρων, ο Bauoying  GUAN από την Κίνα,  Πρόεδρος του Shanghai University Political Science and Law, ενώ την κήρυξη έναρξης των εργασιών του 26ου Συνεδρίου της IASL έκανε ο Πρόεδρος  του ΣτΕ,  καθηγητής κύριος Μιχάλης Πικραμένος.  

Στην εκδήλωση αυτή απονεμήθηκε το Βραβείον « ΑΠΟΛΛΩΝ ΝΟΜΙΟΣ» στον Πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, Ύπατος Τίτλος Τιμής της IASL σε υψηλές Προσωπικότητες και άλλες τιμητικές βραβεύσεις. 

Πέραν αυτών υπεγράφη και συμφωνία συνεργασίας της IASL με το Κέντρο Διαιτησίας, Saudi Arabia. 

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο  καθηγητής Αθλητικού Δικαίου του ΕΚΠΑΔ με θέμα : “Το Αθλητικό Δίκαιο Σήμερα, Προσωπική και οικονομική Ελευθερία”, ο οποίος μεταξύ άλλων  επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αθλητών, προπονητών και των συμμετεχόντων στα αθλητικά γεγονότα  και  να εμπεδωθεί η  Ασφάλεια  δικαίου και η Ακεραιότητα στο αθλητικό γίγνεσθαι.

Αυτά μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η σύσταση ενός ισχυρού και  αποτελεσματικού κανονιστικού νομοθετικού πλαισίου, ένας Διεθνής Συνταγματικός Χάρτης Αθλητισμού, όπως και ένας Κώδικας Αθλητικής Δεοντολογίας, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών.  

Τελειώνοντας, επεσήμανε ότι πάνω και κύρια από όλα βρίσκεται η ηθική και οι αθλητικές αξίες που δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως, ιδίως μάλιστα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, που αποτελούν την κορωνίδα του παγκόσμιου αθλητικού γίγνεσθαι, και οφείλουν να προβάλλουν τις αξίες και τα ιδεώδη της Ολυμπίας.