ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών και των δημοσίων επιχειρήσεων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022 – Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» (3η συνεδρίαση).

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτο θέμα. Με λύπη μου διαπιστώνω κυρία Πρόεδρε, ότι και στο παρόν νομοσχέδιο που αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία ότι από το άρθρο 20 έως 23 αναφερόμαστε σε πιλοτικά προγράμματα. Ξέρετε τι μου θυμίζει η λέξη πιλοτικά αεροπορικά στον αέρα δηλαδή, η χρηματοδότηση γίνεται για ορισμένο χρόνο. Τώρα δηλαδή, που βρήκαμε λεφτά από το  Ταμείο Ανάπτυξης θα κάνουμε ένα πρόγραμμα και μετά; Τι γίνεται μετά; Πού είναι το κράτος πρόνοιας και  πώς θα λειτουργήσουμε με πρόληψη. Πραγματικά λυπόμαστε όταν έτσι βλέπουμε επιπόλαια και επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων. Ζήσαμε τέτοια προγράμματα πιλοτικά σε άτομα ΑμΕΑ που όταν διακόπηκαν κυρία Πρόεδρε, τα παιδιά δεν ήξεραν οι γονείς τι να τα κάνουν . Τα παιδιά αυτά χρειάζονται να απασχοληθούν κάπου και είναι μεγάλη διευκόλυνση για τους γονείς οι οποίοι ξεφεύγουν μερικές ώρες από το πολύ δύσκολο έργο τους. Ας αφήσουμε λοιπόν τα πιλοτικά προγράμματα γιατί   ο ελληνικός λαός θέλει πραγματικές μόνιμες λύσεις που θα τις  αφήσει προίκα και στις επόμενες γενιές κυρία Πρόεδρε και κυρία  Υφυπουργέ. Επίσης αναφέρθηκαν οι φορείς στην προσχολική ηλικία και άλλοι είπαν από 0 έως 4. Θέλω να αναφέρω κυρία Υφυπουργέ μου ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας μας είναι το δημογραφικό. Το Υπουργείο σας πρέπει να παίξει ένα  καθοριστικό ρόλο. Ο όρος μηδέν έως τέσσερα χρόνια που είπανε εδώ οι φορείς, ξέρετε πότε είναι το μηδέν και την ανθρώπινη ύπαρξη  εξ άκρας συλλήψεως.

Ξέρετε πότε είναι το «0» για την ανθρώπινη ύπαρξη; Εξ άκρας συλλήψεως. Γι’ αυτό, το Υπουργείο σας πρέπει να φροντίσει ειδικά προγράμματα για την περίοδο της εγκυμοσύνης, γιατί τότε οι παράγοντες, που επιδρούν στη γυναίκα -είτε είναι λοιμώδη μικρόβια, είτε φάρμακα, εμβόλια, ακτινοβολίες, αλλά ακόμα και η θέση της γυναίκας σε σωματικό και ψυχικό στρες –  έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στο κυοφορούμενο, για τη σωματική και κυρίως για την ψυχική του ανάπτυξη. Γιατί, όπως ξέρετε όλες αυτές οι ουσίες, που παράγονται, επιδρούν στο νέο οργανισμό και έχουν επιπτώσεις πολύ σημαντικές για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού.

Αλλά και ακόμα ένα θα ήθελα να έχετε υπόψη σας και που θα έπρεπε να σάς τα έχουν πει στο Υπουργείο. Η πρώτη ηλικία, τα πρώτα 4 χρόνια, αλλά κυρίως το πρώτο έτος  και η εγκυμοσύνη είναι καθοριστικό για την ψυχική και πνευματική υγεία του παιδιού. Το πρώτο έτος είναι καθοριστικότατο. Δεν το συζητάμε. Όπως σάς είπα και για την εγκυμοσύνη.

Να κάνετε το εξής πείραμα. Ρωτήστε τις δασκάλες της Α’ Δημοτικού ή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, που θα μπει μια τέτοια δασκάλα, σε μια αίθουσα, θα καταλάβει το νοητικό επίπεδο κάθε παιδιού, ποιο παιδί λέει ψέματα, ποιο λέει αλήθεια, αν είναι επιμελής, αν κρύβεται, αν κλέβει. Δηλαδή, στην ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά έχουν διαμορφώσει σχεδόν το 90% του χαρακτήρα τους. Μετά είναι πολύ δύσκολο να το αλλάξεις, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Και το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω είναι για τα επιδόματα. Αυτό με τις προπληρωμένες κάρτες και τα επιδόματα. Ξέρουμε την αγάπη που έχει δείξει η Κυβέρνηση στις τράπεζες και στις συναλλαγές με τις τράπεζες, που πρέπει να κερδίσουμε και αυτές το κατιτίς τους. Αλλά, σαφώς η χρήση αυτών των καρτών, θεωρούμε – τα είπε και ο συνάδελφός μου πριν-  ότι παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ, που δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.

Ποιος είναι ο λόγος; Γιατί τόση πρεμούρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να ασκεί τέτοιον έλεγχο, μέσω των καρτών, πως θα δοθεί ακόμα και το 2ευρο και το σεντς; Αυτό δεν ξέρω γιατί γίνεται. Θέλω να μάς απαντήσετε ποια η διαφορά μεταξύ κάρτας και χρήματος. Και, αν θέλετε, κάποιο χρήμα σημαίνει ότι κάποιοι κάνουν παρά χρήμα, κάνουν αυτήν την ώρα, δίνεις φτερά στον πολίτη, δίνεις φτερά στον ανάπηρο, δίνεις φτερά στον παππού, στη γιαγιά. Γιατί να μην μπορεί ο άνθρωπος να δώσει κάποια χρήματα στο εγγονάκι του; Να έχει ένα μυστικό ο παππούς με το εγγόνι ή να πάει να δώσει ένα ευρώ να ανάψει ένα κερί ή να κάνει μια ελεημοσύνη. Αυτά πρέπει να το δείτε.

Δεν πρέπει όλα να τα έχουμε υπό έλεγχο. Δεν είναι σωστό πράγμα αυτό.

Βέβαια,  είναι -κατά τη γνώμη μας- πρακτικές που οδηγούν σε ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής μας. Οδηγούν σε έναν ψηφιακό εφιάλτη, κυρία Υφυπουργέ μου, μιας ψηφιακής φυλακής που επιμελώς ετοιμάζουν τα καθεστώτα αυτά, που είναι ενταγμένα στη νέα τάξη πραγμάτων. Εύχομαι να το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, γιατί αυτό είναι εμφανές στη ζωή μας.

Αυτά, όπου εφαρμόζονται, μάς βρίσκουν, εμάς στη ΝΙΚΗ, οριζοντίως και καθέτως αντίθετους.

Ευχαριστώ.