ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Μέτρα για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιρειών και των δημοσίων επιχειρήσεων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2381 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 2022 – Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των πιλοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας όλες τις διαδικασίες της Επιτροπής μας έχω να κάνω τις εξής τελικές παρατηρήσεις. Έχω την εντύπωση κύριε Πρόεδρε ότι τέτοια νομοσχέδια σε μια πολιτισμένη χώρα σαν τη δική μας που έρχεται από πολύ μακριά ο πολιτισμός μας, δεν είναι μόνο περιττά αλλά επί της ουσίας υπονομεύουν την ισότητα αλλά και τον αμοιβαίο αλληλοσεβασμό των δύο φύλων. Και εξηγούμαι. Σαν Υπουργείο Οικογένειας, θα ήταν μια ουσιαστική υπηρεσία στο έθνος μας να διδάσκει και εξ απαλών ονύχων τον αμοιβαίο σεβασμό που πρέπει να έχει το ένα φύλο για το άλλο. Έτσι ακριβώς όπως εδώ οι κυρίες του Υπουργείου δούλεψαν σκληρά για την αποδοχή της ΛΟΑΤΚΥ ατζέντας τις τεκνοθεσίες στα ομόφυλα ζευγάρια και στους ψευτο-γάμους των ομοφυλοφίλων. Έτσι, λοιπόν, να δουλέψουμε σκληρά κι εμείς σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολείο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε πανεπιστήμιο για να μπει μέσα μας η ισότητα των δύο φύλων.
Ένα προσωπικό παράδειγμα, στην τάξη πρώτη δημοτικού ένα κορίτσι θέλησε να πάρει τη δική μου τη σειρά και διαπληκτιστήκαμε. Το μαθαίνει η μητέρα μου και με μάλωσε αφόρητα για αυτό το πράγμα και έκτοτε μου έμαθε πραγματικά να δίνω όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά και να σέβομαι πραγματικά το γυναικείο φύλο. Αυτό πρέπει να στο μάθει η μάνα σου, ο πατέρας σου, το σχολείο σου και αυτή η αρμοδιότητα του Υπουργείου είναι πολύ σοβαρή δουλειά του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.
Δεύτερον, με την επιβολή ενός τέτοιου νόμου στα διοικητικά συμβούλια νομίζω, πάλι δική μου άποψη, ότι προσβάλλονται οι γυναίκες. Γιατί να έχει ανάγκη η γυναίκα να μπαίνει ποσόστωση; Τι είναι; Δείτε, ποιους άλλους προστατεύει ο νόμος; Είμαι σίγουρος ότι οι γυναίκες με δυναμισμό, μου το έχουν τεκμηριώσει αυτό και μου το έχουν πει, ότι πράγματι προσβάλλονται με τέτοια νομοσχέδια. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση εξ’ απαλών ονύχων, το ξαναλέω. Τρίτον, κάτι τέτοια νομοσχέδια δημιουργούν έναν ασφυκτικό έλεγχο στις επιχειρήσεις. Είδα υπέρογκα πρόστιμα, μέχρι 3 εκατομμύρια, μέχρι το 5% του συνολικού τζίρου του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
Είναι σοβαρά πράγματα αυτά και μάλιστα σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας, που ισχυρίζεστε εσείς ότι προβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, επιτρέψτε μου, να σας υπενθυμίσω, είναι ότι το κράτος παίζει τον ρόλο του διαιτητή. Ξέρετε τι είναι ο διαιτητής σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, έτσι κύριε Πρόεδρε; Δεν ακουμπάει ποτέ την μπάλα, ξέρει τους όρους του παιχνιδιού και τους εφαρμόζει, στην οικονομία, εν προκειμένω, εδώ. Ποτέ δεν πρέπει ο διαιτητής να πάρει και να πει ακόμα και στα διοικητικά συμβούλια πόσο ποσοστό πρέπει να βάλουμε γυναίκες, πόσο ποσοστό πρέπει να πάρουμε άνδρες.
Πολύ σωστά είπαν οι συνάδελφοι πριν ένα παράδειγμα, ότι μπορεί να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, μπορεί να παραιτηθεί μια γυναίκα για τον α ή β λόγο, που θα βρει ο άλλος πάλι γυναίκα, μπορεί να την αντικαθιστά άνδρας. Δηλαδή, πράγματα που αγγίζουν τον παραλογισμό, θα έλεγα και δείχνοντας ότι υπάρχει διαφορά στα φύλλα. Ή άλλος, όπως καλή ώρα σαν και μένα, αν έχει έξι αγόρια, έξι άνδρες, έχω παιδιά έξι αγόρια, αν έκανα μια εταιρεία θα έπρεπε να τους βγάλω δηλαδή τους δύο απέξω, να τους πετάξω, γιατί το λέει ο νόμος; Αυτά τα πράγματα αγγίζουν την παράνοια για αυτό, θα έλεγα, ότι το Υπουργείο πρέπει οπωσδήποτε να σταθεί στην εξ’ απαλών ονύχων ωρίμανση του πληθυσμού μας.
Επίσης, ένα άλλο που άκουσα εδώ και δεν μου αρέσει και θέλω να το αναφέρω, αναφέρεστε συχνά στον όρο γυναικοκτονίες, έγκριτοι νομικοί και φίλοι μου από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι αδόκιμος ο όρος. Τη γυναίκα τη βάζετε αμέσως σε αντιπαράθεση με το ανδρικό φύλο, όταν αναφέρεστε στον όρο γυναικοκτονία, αυτό πρέπει να το απαλείψετε. Είναι ανθρωποκτονία. Η γυναίκα είναι άνθρωπος 100% και ίση και όμοια με τον άνδρα. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.