Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Πώληση του Κτιρίου της Αλλατίνη στον Τούρκο Ραχμί Κοτς»

Απαντήσεις στην Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Νικολάου Παπαδόπουλου, έδωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλειος Σπανάκης, ο οποίος ανερυθρίαστα εντελώς και σε υψηλούς τόνους απάντησε πως,
όλο το περιεχόμενο της Επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή ήταν ψεύτικο!

Πώς μπορεί όμως να είναι Fake News, για παράδειγμα το δημοσίευμα του ηλεκτρονικού “Έθνους” με την υπογραφή της έγκριτης ανταποκρίτριας στην Τουρκία,
Μαρίας Ζαχαράκη (12/1/2025);

Το πιο περίεργο και οξύμωρο, όμως, σημείο της υπόθεσης, που εκθέτει άπαντες (Υφυπουργό και Περιφερειάρχη), δικαιώνοντας τον Βουλευτή Νικόλαο Παπαδόπουλο, είναι η ημερομηνία που αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνάς Αηδονά, πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, σκέψη, πολιτική βούληση από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για πώληση ή παραχώρηση της βίλας Αλλατίνη»! 

24 Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή σήμερα, 2 ώρες πριν συζητηθεί στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση, που είχε κατατεθεί από 11.02.25!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Στις προγραμματικές δηλώσεις στις 20 Ιουλίου του 2019, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μάς ενημέρωσε ότι στα χρόνια που θα κυβερνήσει ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία με νεοφιλελεύθερη ατζέντα, αυτή θα περιελάμβανε ιδιωτικοποιήσεις με παράδοση του δημοσίου πλούτου σε επιχειρηματικά συμφέροντα και όντως ακολούθησε επί των ημερών σας το ξερίζωμα ιστορικών δομών και το ξήλωμα δημόσιου χώρου, που όλα αυτά θάβονται στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.

Τελευταία από τα μέσα μαθαίνουμε, κύριε Υφυπουργέ, πως το εμβληματικό κτίριο της «Αλλατίνη» στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να πουληθεί σε ιδιώτη. Ψάχνουμε και τι βλέπουμε;

Είναι γνωστή η ιστορία του κτιρίου από το 1898. Το φιλοτέχνησε ένας σπουδαίος Ιταλός καλλιτέχνης, ο Ποζέλι και το χρησιμοποιούσε η οικογένεια Αλλατίνη, μια βαθύπλουτη οικογένεια της περιόδου εκείνης. Από το 1909 έως το 1911 –κρατήστε το αυτό- χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄, ο οποίος ζούσε εκεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την εκθρόνισή του. Μετά το 1912, η βίλα Αλλατίνη φιλοξένησε το στρατιωτικό νοσοκομείο και το 1926 το νεοϊδρυθέν τότε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στον πόλεμο έγινε νοσοκομείο. Το 1977 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Για να μη σας τα πολυλογώ, είναι ένα εμβληματικό μνημείο της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Αυτό το νεοκλασικό κτίριο μάθαμε ότι πωλείται. Αγοραστής είναι ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Koc Holding, στον οποίον πρόεδρος είναι ο Μεχμέτ Ομέρ Κοτς, γιος του Ραχμί Κοτς. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Τούρκος μεγιστάνας ενδιαφέρεται να μετατρέψει το κτίριο σε Πολιτιστικό Κέντρο Μελέτης των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων» και άλλωστε γι’ αυτό πρόσφατα επισκέφθηκε την πόλη μας.

Ερωτάσθε, κύριε Υφυπουργέ, εν ονόματι της ενδοτικής σας πολιτικής στα ελληνοτουρκικά -και πριν λίγο σε μια άλλη επίκαιρή μου ερώτηση έλεγα για το ξεπούλημα των στρατοπέδων και της 7ης εκεί Επιλαρχίας, στον Έβρο. Τώρα λοιπόν έχουμε το ιστορικό αυτό Κτίριο «Αλλατίνη», στην περιοχή Ντεπώ, που χρησιμοποιήθηκε -όπως σας είπα- για κατοικία του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, ίνδαλμα του νέο Οθωμανού Σουλτάνου Ερντογάν. Ξέρετε γιατί τον έχει ίνδαλμα αυτόν τον Σουλτάνο; Γιατί αυτός ήταν ο κόκκινος σουλτάνος που έκανε τη σφαγή και την γενοκτονία των Αρμενίων και η Θεσσαλονίκη, μην ξεχνάτε, ότι είναι στα σύνορα της καρδιάς του.

Ερωτάσθε, λοιπόν, γιατί βάζετε τόσο βαθιά τους Τούρκους μέσα στην οικονομία και μέσα στην κοινωνική ζωή του τόπου;

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παπαδόπουλο.

Μόνο, παρακαλώ, να αποσύρετε την έκφραση «ενδοτικής», νομίζω είναι υπερβολική.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κάνετε εσείς τις ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, να επιλέγετε τις λέξεις. Μην γίνεστε άλλο της Νέας Δημοκρατίας. Μην γίνεστε άλλο. Σας παρακαλώ. Το έχετε ξανακάνει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Αυτό ήταν προσβολή. Σας παρακαλώ πολύ.

Ντροπή σας, γι’ αυτό που είπατε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ντροπή είναι δική σας, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Δεν μπορείτε να προσβάλλετε το Προεδρείο. Σας παρακαλώ πολύ! Τι τρόπος είναι αυτός;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, οφείλουμε…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λυπάμαι. Τίποτα άλλο δεν σας λέω. Ας μην ανοίξω το στόμα μου. Θου, Κύριε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κατατέθηκε μια επίκαιρη ερώτηση που από την πρώτη λέξη μέχρι την τελευταία γράφει μόνο ψέματα. Πρόκειται για μία ερώτηση που έχει τσακωθεί με την αλήθεια. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, καταθέτω στα Πρακτικά το δελτίο Τύπου, την ανακοίνωση, της κυρίας Αηδονά «Καμία σκέψη για πώληση ή παραχώρηση της Βίλας «Αλλατίνη». Κλείνει αυτό το κεφάλαιο.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης  καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Είναι, όμως, εκτός πραγματικότητας, το 2025 να έρχονται εδώ εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου και να πουλάνε πατριωτισμό. Σας απαντώ ότι δεν είστε μόνο εσείς πατριώτες που καταθέτετε μια ερώτηση, με δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε ένα δημοσίευμα. Αυτή είναι η πολιτική η συγκροτημένη την οποία κάνετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Και μιλάτε σε ποιους; Στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο ποτέ τα περασμένα χρόνια; Μιλάτε για παραχώρηση του δημοσίου και λέτε –σε ποιους;- σε εμάς που πήραμε την ανεργία στο 17% και την έχουμε πάει σε μονοψήφιο ποσοστό; Που ο μέσος μισθός έφτανε στο χιλιάρικο και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 1.400 ευρώ, που τον κατώτατο μισθό τον παραλάβαμε στα 600 κάτι ευρώ και σήμερα είναι στα 830 ευρώ και σε λίγο θα αυξηθεί κι άλλο και θα πάει στα 950 μέχρι το τέλος της τετραετίας; Μιλάτε σε ποιους; Σε εμάς που έχουμε ξοδέψει παραπάνω από 6,5 δισεκατομμύρια σε έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε έργα υποδομής σε κάθε γωνιά της χώρας;

Επιτέλους, σταματήστε αυτά τα ψεύδη. Τουλάχιστον σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, στο Κοινοβούλιο μας. Σταματήστε να πουλάτε πατριωτισμό και να το παίζετε πιο πατριώτες από όλους. Λέτε και εμείς δεν αγαπάμε την Ελλάδα. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Είναι αυτή επίκαιρη ερώτηση με ψέματα από την αρχή μέχρι το τέλος;

Κύριε Πρόεδρε, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα σε καμία των περιπτώσεων. Είναι ξεκάθαρη η δήλωση -και μάλιστα έγινε θέμα και στη συνεδρίαση λογοδοσίας στην περιφέρεια- ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Βγάλατε ξαφνικά μύθους, με τον κολλητό του τάδε, ο κολλητός του άλλου, τα μεγαλοσυμφέροντα κ.λπ. Δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα.

Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο, κάτι που μπορείτε να το αποδείξετε και να το στηρίξετε, παρακαλώ πολύ καταθέστε το και είμαστε εδώ να απαντήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να ερχόμαστε να απαντάμε σε ανυπόστατα δημοσιεύματα που ρίχνουν μόνο λάσπη εις βάρος της πατρίδας μας, εις βάρος της συνείδησής μας, εις βάρος των πράξεών μας, εις βάρος της συνολικής μας πολιτικής και του οράματός μας που έχουμε για την πατρίδα μας, που υπηρετούμε με υπευθυνότητα και όχι με ψεύτικα λόγια του αέρα για να πάρουμε κοινά που θέλουμε με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.

Δεν είναι αντιπολίτευση αυτή που βλέπουμε. Αντιπολίτευση θα είναι καλοδεχούμενη όταν είναι τεκμηριωμένη.

Στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν λέτε τίποτε συγκεκριμένο.

Σας απαντώ, όμως, με την ανακοίνωση, το δελτίο Τύπου από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση, δεν υπάρχει κανένα θέμα -ξεχάστε το αυτό το θέμα- ούτε για πώληση ούτε και για παραχώρηση. Αυτή είναι η απάντηση από πλευράς μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ, τον κύριο Υφυπουργό.

Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Χαίρομαι που το ακούω. Θα μπορούσατε να αποφύγετε αυτούς τους λεκτικούς -θα έλεγα- πομφόλυγες γιατί ο κόσμος κατάλαβε πλέον τι είστε και πού το πάτε στα εθνικά θέματα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι πέσατε έξω ή να μου στέλνατε ένα μήνυμα να μην προχωρούσαμε εδώ την ερώτηση, γιατί υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα και η πόλη βούιξε γι’ αυτό. Άλλωστε, είναι γνωστές οι σχέσεις του Κοτς  με τους δύο προηγούμενους, να μην βάλλω μόνο τον Μητσοτάκη αλλά και τον Τσίπρα. Τον Τσίπρα τον βράβευε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο δικό του, ο Ραχμί Κοτς και ο δικός μας εδώ, ο Μητσοτάκης, από όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση ερχόταν και τον έβλεπε εδώ πέρα και τον Ιούνιο του ’18, μάλιστα, ήρθε στη Βουλή με κάτι θηριώδη τζιπ λίγο πριν πάει στο Μόναχο να επισκεφτεί την κ. Μέρκελ σαν εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρακαλώ. Και ουδέποτε αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός τι συνομίλησε μαζί του. Λένε ότι υπάρχουν πολλά αλισβερίσια με την οικογένεια. Θα μπορούσα να πω και άλλα γι’ αυτό το θέμα, ακόμη και για τα αυτοκίνητα και τις συμβάσεις που είναι της Βουλής, αλλά θα επανέλθω σε άλλη ερώτηση.

 Γι’ αυτό, μην μου συγχύζεστε, κύριε Υπουργέ, όταν ακούτε αυτά τα πράγματα, γιατί έχετε δώσει επανειλημμένως εξετάσεις και έχετε οικτρά αποτύχει. Ξέρουμε ότι η Τουρκία έχει βάλει βαθιά τα χέρια της στην ελληνική οικονομία, στη βιομηχανία του θεάματος, που ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις στα κανάλια τούρκικες σειρές, παιχνίδια, τηλεπαιχνίδια. Το ίδιο και στην εστίαση και την τουριστική ανάπτυξη, όπως στις τουριστικές επενδύσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη, ολοένα και αυξανόμενη είναι η παρουσία της Τουρκίας εδώ πέρα, με τη βοήθεια των δικών σας πολιτικών. Εμείς τους προωθούμε εδώ πέρα;

Ο κύκλος εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια και πάει για τα 10 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η φιλοδοξία σας. Μάλιστα το ισοζύγιο είναι αρνητικό προς την Ελλάδα. Δηλαδή, η Τουρκία ωφελείται από αυτήν την εμπορική σχέση. Μάλιστα στο ΓΕΜΗ έχει αναγραφεί μία εταιρεία, η ΤΕΡΝΑ, Sunlight, κύριε Υφυπουργέ -που τόσο κόπτεσθε- με μυστικοπάθεια, μάλιστα. Είναι μία εταιρεία, η οποία μπορεί να ιδρύσει ιδιωτικά ιδρύματα υγείας -παρακαλώ- να ανοίξει νοσοκομεία, πολυϊατρεία, ιατρικά κέντρα, εργαστήρια, ιδρύματα που ασχολούνται με τις υπηρεσίες της υγείας και μάλιστα σε πολύ πιο προσοδοφόρες τιμές.  Στη Θράκη μας, στην Αλεξανδρούπολή μας, τι θα γίνουν τα δικά μας, κύριε Υπουργέ, όταν θα πηγαίνουν εκεί με μισές τιμές; Το σκέφτεστε; Ή ξέρετε μόνο να έρχεστε εδώ και να φωνάζετε και να μας κάνετε τον υπερπατριώτη;

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι αυτές οι περίεργες φιλίες που λέγαμε πριν, αφορούν και τους δύο πρωθυπουργούς και ότι όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε, δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε σαν Έλληνες. Και τα περί πατριωτισμού μαθήματα, αφήστε τα, γιατί δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς. Όλος ο ελληνικός λαός το ξέρει και το μέμφεται και την απάντησή του θα την πάρετε σε λίγο. Αυτό είναι βέβαιο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παπαδόπουλο.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

Πάντως έχει δίκιο για το εμπορικό ισοζύγιο, 1.907 εκατομμύρια περίπου είμαστε αρνητικοί.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, όλοι θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας για τις πράξεις μας, για τις κουβέντες μας και για την απραξία που μπορεί να υπάρχει σε επίπεδο πολιτικού λόγου, όπως σήμερα το βλέπουμε από την πλευρά της Αντιπολιτεύσεως. Όμως επιτρέψτε μου να είμαι πολύ συγκεκριμένος και να απαντάω στα ερωτήματά σας όπως τα θέτετε.

Θεωρώ ότι πρέπει να ανακαλέσετε αυτά τα οποία αναφέρατε για τον Πρωθυπουργό, για την οικογένεια, και επιτέλους σταματήστε να βάζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Βρισκόμαστε στο 2025. Ελάτε να συζητήσουμε και να αντιπαρατεθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό το «εύκολα πουλάω πατριωτισμό» ξέρετε κάπου γίνεται βαρετό στην ελληνική κοινωνία. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο περιμένει η κοινωνία από εμάς είναι να βλέπει συγκεκριμένες κινήσεις και πράξεις στην καθημερινότητα. Και όσο για την καθημερινότητα, δυστυχώς είστε πολύ μακριά από αυτό το οποίο συμβαίνει έξω.

Όσον αφορά το ερώτημα το οποίο θέσατε -γιατί σε αυτό έχω υποχρέωση σήμερα να απαντήσω- θέλω να σας πω για το συγκεκριμένο ακίνητο, για τη Βίλα Αλλατίνη, ότι χαρακτηρίζεται οίκημα που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και συγκεκριμένη, ειδική κρατική αρωγή – προστασία.

Επίσης, για το ακίνητο αυτό για οιαδήποτε εργασία, επέμβαση ή αλλαγή χρήσης απαιτείται η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν μιλάμε για το οποιοδήποτε κτίριο, είναι συγκεκριμένο το νομοθετικό πλαίσιο και μάλιστα με τα άρθρα 10, 11, 40, 41 του νόμου 4858/2021 -επειδή είστε Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρέπει να τα γνωρίζετε-, ενός νόμου που έφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για όλα αυτά, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων έρχεται και μπαίνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Επίσης, το 2024 με υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η αναθεώρηση του πολεοδομικού του Δήμου Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το αναθεωρημένο γενικό πλαίσιο, όπως φαίνεται και στον χάρτη Π3.1Α Πολεοδομική Οργάνωση, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο Κτίριο Αλλατίνη είναι Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης με περιορισμούς και επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες κοινωφελείς και διοικητικές λειτουργίες. Διότι εσείς στην ερώτησή σας γράφετε διάφορες χρήσεις και διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Άρα επιτρέπονται λειτουργίες, όπως είναι η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές εγκαταστάσεις, η διοίκηση, η περίθαλψη, γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους κατά το άρθρο 20 του ΝΟΚ, περίπτερα ενημέρωσης, κέντρα δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών βάσει του νόμου 4819/2021. Άρα λοιπόν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στον χώρο γύρω από το Κτίριο Αλλατίνη είναι ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο του άρθρου 7 του προεδρικού διατάγματος 59/2018.

Κλείνω λέγοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να πουλήσει ή να παραχωρήσει το εν λόγω ακίνητο, το οποίο είναι γνωστό ως Βίλα Αλλατίνη και με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις τις οποίες προανέφερα.